20.06.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Кметски маневри за едни 18 милиона на всяка цена

От демократичния дебют на съветника Илко Стоянов до бенефиса на автокрацията на кмета  Илко Стоянов

Повечето кметове се състезават да представят красиви паркове и облагородени пространства, показвайки как от нищо са направили нещо. Кметът на Благоевград Илко Стоянов избира друг подход. През последните седмици,  от страницата на общината и в медийното пространство, периодично се показват “грозни” кадри от пустеещия открит плувен басейн, наскоро върнат в актива на общината, след неизгодна концесия. 

Борейки се, буквално и преносно за това,  поверената му община да вземе дълг от близо 18 милиона лева, кметът залага на това,  да покаже разрухата, за която волно или неволно също е спомогнал. Съветникът, който преди години шумно напуска Общински съвет Благоевград, заради това, че тогавашният състав на съвета не допуска провеждането на референдум,  за друг обект с висок обществен интерес, сега не само отказва да чуе гражданите, но яростно им се противопоставя. Всеки, който дръзне да се изкаже против идеята на кметския екип е обвиняван, къде в свързаност с предишни управления, къде в популизъм, къде в чиста злоба към сегашното управление.

 Какво е променило мнението на кмета от тогава до днес,  можем само да гадаем, но е факт, че от върлият защитник на тезата за постоянно участие на хората в управлението, чрез провеждане на допитвания до тях,  няма и следа. 

 Във визитката си, кметът Стоянов силно прокламира 10 годишния си опит като съветник, но пропуска да обясни, какво е направил през тези 10 години като съветник  за това,  да спре разрухата в общинския обект и да се противопостави на неизгодната концесия. Нещо повече, басейнът, както и всички съоръжения са под негова опека вече почти година, а за същия общинското ръководство само назначава охрана. Въпреки това обаче,  обектът не е опазен от вандалски набези, за което съобщават от самата администрация. Въпреки, че общината разполага с няколко дружества за поддръжка на общинското имущество, обектът дори не е почистен, като че нарочно изоставен подготвяйки го да бъде използван за грозните кадри, целящи пропагандиране на “грандиозния” проект за близо 18 милиона лева. 

Приоритет, това е най-често използваната дума от страна на противниците на идеята в парк „Бачиново“ да бъде изграден „Scapto Therme Aqua Park Bachinovo“  с дълг за близо 18 милиона лева. 

Агресивни и многословни пък са привържениците на проекта, всички по един или друг начин близки до кмета Стоянов. 

В стремежа си,  да представи идеята си издържано, кметът сам се оплита в ненужни обяснения, влизайки в противоречие със самия себе си. Така,  преминава от представяне на блестящ бизнес план и печалби за общината до категоричната позиция, че общината не трябва да прави бизнес, а да създава условия за това. 

В предизборната си кампания,  Илко Стоянов декларира големи обещания, черта бляскави планове, залагайки главно на създаването на нови работни места, но такива не само липсват,  липсва дори и намерение за тях. Едно не може да се отрече на кметския екип, а то е афинитета към цветята. Ландшафта определено е приоритет на кмета Стоянов, който не жали средства за озеленяване.

Чиста ирония е да дадеш 18 милиона лева за парк,  във време на институционална, финансова, управленска, енергийна, бежанска и здравна криза. Не по-малко комично е да садиш теменужки на кръгови, заобиколени от огромни дупки и буренясали междублокови пространства, но тук дългосрочните последствия не могат да бъдат пагубни.

В петък,  общинските съветници ще решават не само, дали Община Благоевград да поеме дълг от близо 18 милиона лева, а и дали да допуснат за първи път в Благоевград да се използва един от инструментите за гражданско участие във властта – референдумът. Позицията на кмета за референдум не е ясна –  много оправдания, прикриващи страх от гражданско участие. Позиция,  или липса на такава ще покажат съветниците,  предстои да видим. Сметка за действията им така или иначе ще им поиска гражданското общество, което се организира да ги посрещне пред залата, в която съветниците ще заседават. Благоевградчани ще се опитат да им припомнят, кой ги е изпратил там както и задачата, с която са избрани, а именно да защитават техните интереси.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

 

 

Related posts

Област Благоевград се е запътила към тъмночервена ковид зона

Дани Тренчева

Апостол Апостолов: Честит празник, будители от всички сфери и поколения!

admin

Влак блъсна млад мъж край Кресна

10 нови случая на COVID-19 в Благоевград

admin

Учниците в община Петрич с онлайн уроци още една седмица

Дани Тренчева

На три места в град Петрич ще се извърши ритуалът за Богоявление

Дани Тренчева

Leave a Comment