27.04.2024
Без категория България Култура и изкуство

Румен Радев: Пред жаждата за знания и волята за успех няма прегради

Пред жаждата за знания и волята за успех няма прегради. Това каза президентът Румен Радев пред учениците в Средно училище „Христо Смирненски“ в село Кочан, където взе участие в тържеството за началото на новата учебна година. 

„Днес за мен е огромно вълнение да споделя с всички вас усещането от този съкровен ден. Денят, в който цяла България се оглася от първия училищен звънец. Денят, в който нашите деца прекрачват прага на училището, за да поемат по светлия път на познанието. Така, както поколения наред жадните за просвещение българи предават този съкровен завет на своите деца“, каза Радев.

„Днес е най-вълнуващият ден и за нашите първолаци, които за първи път ще влязат в класните стаи, както и за техните родители“, посочи още държавният глава.

Той поздрави настоящето и бившето ръководство на училището, че възпитават родолюбие в няколко поколения ученици. „Училището се утвърди като пазител на българщината. Превърна се в символ на вярата, че за нашите деца има бъдеще, че те могат да растат като просветени и достойни граждани на нашата родина“, каза президентът Румен Радев.

По повод на отбелязването на 50-годишнината от създаването на училището, държавният глава отбеляза, че то е успяло да съхрани здрава връзка между поколенията, която ни държи обединени.

„Искам да изкажа своята дълбока благодарност към ръководството на училището и към преподавателския състав за вашия благороден труд, за грижата и подкрепата към нашите деца. За това, че със своето себеотрицание всеки ден доказвате, че в храма на знанието за всяко българско дете, независимо къде се намира, трябва да има равни възможност да разгърне своя талант и да намери реализация. Искам да благодаря и на кмета и местната власт за грижите и за подкрепата в тази важна мисия. И към вас, скъпи родители, в тази важна мисия вашата роля е не по-малко важна“, каза още президентът в своето слово.

Държавният глава се обърна и към завършващите випускници на училището през настоящата учебна година, отправяйки им съвет да изберат да се реализират в България.

„Имате голям избор за реализация, и в България, и в чужбина. Моят съвет е, където и да ви отведат ветровете на живота, носете винаги България в сърцето си, мислете за нея и знайте, че България винаги ще ви очаква с любов“, посочи Румен Радев, цитиран от БТА.

Държавният глава връчи плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на ръководството на учебното заведение за постигнати високи резултати в учебната дейност.

 

Related posts

2-годишно момченце почина след задавяне с храна

admin

Убитата жена оставила бележка с името на убиеца си

admin

1 949 са новите случаи на COVID-19, потвърдени у нас през последното денонощие

Румен Радев: България се нуждае от стабилно редовно правителство и работещ парламент с дългосрочен хоризонт

admin

Менко Менков: Не са налице никакви условия за неотложност

Втора мистериозна смърт във фолк триото „Спасителките“

admin

Leave a Comment