27.04.2024
Култура и изкуство Пулсът на Югозапада Симитли

Богата програма за празника на Симитли – Рождество на Пресвета Богородица

Божествена света литургия, поднасяне на венци и цветя  на паметника на загиналите за свободата на Симитли, тържествено вдигане на знамето на Р България, концерт с участието на ДТС “Изворче” и Мажоретен състав при читалище “Св. Климент Охридски“, Представителен фолклорен ансамбъл  “Веселие”, Малин Домозетски, Соня Ковачка, Николай Радев (Кольо Македонеца), Пламен Ризов, Иван Дяков, Борис Дали, Васил Найденов, Емануела,  Вая, юбилейна изложба на Николай Кашев “Да уловиш светлината” (7 септември), Фестивал на мъжките певчески групи “С хляб, вино и песен” (6 септември), ШАХ-ФЕСТ Симитли (2 септември) ознаменуват за поредна година празника на един град и неговите жители, покровителствани от Светото Рождество Богородично.

Всяка година, на 8 септември, Симитли празнува.

Хиляди се връщат в родния град, за да споделят празника на Светата майка и на едноименния храм – паметник на загиналите войници от Седма пехотна рилска дивизия в боя при Симитли по време на Балканската война в 1912 година.

Програмата, която община Симитли подготвя, привлича млади и стари, пълни площада с усмивки, красиви песни, обичани певци, музиканти и творци.

И започва – на 6 септември, в 15 часа, с фестивала с красиво име “С хляб, вино и песен”, където над 20 мъжки певчески групи ще мерят сили на сцената на площада в Симитли. След церемонията по награждаването, ансамбъл “Чинари” ще изнесе концерт-спектакъла „Ние българите“.

На 7 септември Николай Кашев празнува своя рожден ден с изложба “Да уловиш светлината”, която ще се открие в изложбената зала на читалището в 17 часа.

На 8 СЕПТЕМВРИ празникът ще започне с Божествена Света литургия в храма “Рождество Богородично”. В 18 часа признателен Симитли ще почете загиналите за освобождението на Симитли – с поднасяне на венци и цветя, тържествено ще се вдигне знамето на Р България и ще започне концертната програма, посветена на Симитли.

Блок на творците на Симитли ще даде старт на празничния концерт и  ще продължи със специалното участие на Малин Домозетски, Соня Ковачка, Николай Радев (Кольо Македонеца), Пламен Ризов, Иван Дяков, Борис Дали, Васил Найденов, Емануела, Вая.

Добре дошли в Симитли!

Да отпразнуваме заедно празника на един град и неговите жители, закриляни от Пресветата майка!

Related posts

Спирки с ликовете на национални герои и заветите им ще посрещат жителите и гостите на община Симитли

Дани Тренчева

Челен сблъсък край Разлог, трима са пострадали

Дани Тренчева

Пребиха и ограбиха 30 – годишен мъж пред магазин в центъра на Благоевград

Дани Тренчева

New York State Revokes Approval of Charter-Time Warner Cable Deal

admin

Проходими при зимни условия са пътищата в Благоевградска област

Дани Тренчева

Откриха мъртъв 35-годишен шофьор на камион

admin

Leave a Comment