23.07.2024
България Политика

Христо Иванов: Не можем да отстъпим от решението за експулсиране на 70 руски дипломати

Ние не можем да отстъпим от това решение и това е въпрос на национален интерес, заяви председателят на парламентарната група (ПГ) на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов от парламентарната трибуна във връзка с решението за експулсиране на 70 руски дипломати и служители от България.

Според него това решение трябва да бъде подкрепено и да се използва оттук нататък като послание към Руската федерация – ако искат да развиват отношения с България, това да става изключително на равноправна основа. Това е единственият път напред, който ние имаме и който ние виждаме, заяви председателят на ПГ на ДБ.

По-рано днес вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова предложи парламентът да приеме решение, като орган, който изпълнява контрол върху изпълнителната власт, министърът на външните работи да отмени нотата за експулсиране на 70 руски дипломати и служители. Тя поиска да се направи точен преглед за колко от тези хора има доказателства, че са шпиони и да се връчи нота те да напуснат, но всички останали, „които са попълнени в този списък като необходимост да се изпълни волята на премиера да станат 70“, да бъдат извадени от него.

Христо Иванов каза, че от „Демократична България“ не са съгласни с предложението на вицепремиера в оставка. Фактически вие предлагате ние да реагираме на ултимативните искания на руската страна, обърна се той към Нинова. Идеята ние да приемем този ултимативен тон, с който г-жа Митрофанова се опитва да наложи на България да си промени взетото решение, както и да мислим, че това решение е взето, само ще създаде още по-голям проблем от наша гледна точка, коментира той. По думите му ако капитулираме пред ултиматума, ще влошим още повече ситуацията на неравнопоставеност, от която изхожда Митрофанова в цялата си дейност в България.

Според Иванов България е стигнала до тази ситуация с твърде дълго „капитулантство в отношенията с Русия“, с приемане на факта, че България трябва по най-различни начини да бъде в неравноправни отношения с Руската федерация. Той коментира, че Русия дълги години възприема ескалираща агресивна позиция, използва икономически и енергийни интереси, най-различни средства за влияние, хибридна война, за да налага своята воля на това, което тя се опитва да заяви като свой периметър на влияние, в който включва България. По думите му това е фундаментален, многогодишен проблем, който ескалира особено след руската агресия в Украйна.

Христо Иванов посочи, че е трябвало да адресират проблема чисто количествено. Той отбеляза, че отношенията между България и Руската федерация не изискват такова масирано присъствие. Този тип решения не се основават на доказателства за нечия вина, коментира Иванов. Тук става дума за решения, които са по изключително политическа целесъобразност, посочи той. По думите му тези решения се взимат еднолично от премиера и винаги досега са взимани така.

В отговор Румен Гечев („БСП за България“) коментира, че няма нищо унизително двете страни да направят крачка назад и да седнат да решат въпроса. Според него при прекратяване на подаването на енергоносители последствията за българския народ могат да бъдат катастрофални. Според Гечев руската страна има основание да възразява, след като ние институционално се оказва, че сме нарушили процедурите на взимане на решения и взимаме две решения в една процедура, които нямат нищо общо. Когато българските специализирани институции са установили, че някой работи против интересите на държавата, тук въобще не се коментира, експулсира се, посочи той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Окончателно: Задържането на Севделина Арнаудова е незаконно

admin

Почитаме Св. Григорий, еп. Нисийски. Преп. Дометиан, епископ Мелитински. Св. Маркиан

Дани Тренчева

Петков: Имаме информация за готвени провокации на протеста срещу зелените сертификати

Дани Тренчева

Задържаха заподозрения за убийството в Тервел

Дани Тренчева

Гьоков: Нямам напрежение кой ще е следващият социален министър

admin

Остава студено, температурите до 12 градуса

admin

Leave a Comment