15.06.2024
България Политика

Скандали в парламента заради здравните осигуровки на бежанците

Здравните осигуровки за бежанците от Украйна предизвикаха продължителен спор между депутатите. Промените са предвидени в Закона за здравното осигуряване, който се гледа на първо четене в пленарна зала днес.

Законопроектът предвижда освен право на медицинска помощ за бежанците, която всяка болница е длъжна да извърши за пациенти в тежко състояние, те да имат право на лекарствени продукти и доболнична медицинска помощ в рамките на една година у нас. Законопроектът урежда за лицата със статут на временна закрила задължително здравно осигуряване, което НЗОК ще може да заплаща.

Засега обаче не е уточнено какво ще е финансирането, като вносителите – депутати от Продължаваме промяната, уточняват, че то ще се уреди с акт на МС. Осигуровките ще се отнасят, както за украински, така и за български граждани, идващи от Украйна, а в рамките на дебата стана ясно, че от промяната в закона ще може да се възползват всички бежанци – включително руски и сирийски граждани.

След два часа и половина дискусия „за“ гласуваха 158, против бяха 6 от „Възраждане“, 28 „въздържали се“ – 16 от ГЕРБ и 12 от ДПС.

В дебата думата първа взе депутатът от „Възраждане“ Елена Гунчева, която бе категорична, че законопроектът е дискриминация – тъй като се отнася само „за един вид“ бежанци. В тази връзка „Възраждане“ ще внесе промени между първо и второ четене на закона тези приоритети за бежанци да могат да бъдат ползвани и за български граждани. Тя поиска да знае за какъв срок ще са промените и допълни, че може да се окаже, че се приема законът, а решение на МС няма да има. „Стотици хиляди български граждани не са осигурени – умират на прага на Спешна помощ, по-добре да се замислим как помагаме на българските граждани“, каза още Гунчева.

Председателят на здравната комисия от ПП и вносител на промяната Антон Тонев добави, че ще се съобразят с всички предложения, които имат за цел да подобрят текстовете и посочи разчетите. „В най-лошия случай се очаква да минат над 200 000 бежанци и ако всички от тях пожелаят статут на временна закрила или постоянен статут – максималният размер е 54 млн. лв. за бюджета, под 10% от преминалите граждани на България са пожелали такъв статут“, каза той. По отношение на обвинения, че богати бежанци със скъпи коли се редили на опашката и дали ще им се проверяват доходите, Тонев бе категоричен: „Не вярвам, че такива бежанци ще се редят на опашка да получат безплатна здравна помощ.“ Той добави, че по предложение на премиера Кирил Петков в ЕС върви дискусия и ще се създаде фонд за страните, направили разходи, и е възможно разходите да бъдат покрити от там.

Related posts

БСП кани на разговори останалите партии

admin

Минималната работна заплата не по-малко от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната

admin

МОН: Осигурени са тестове за малките ученици до началото на декември

Дани Тренчева

Важна информация от АПИ

admin

Удължиха срока на проверката за гражданството на Кирил Петков

Дани Тренчева

Камионите с хуманитарна помощ на БЧК тръгват към Украйна

Дани Тренчева

Leave a Comment