28.03.2024
България

КПКОНПИ разследва за конфликт на интереси министъра на транспорта и негов заместник

На заседанието си днес КПКОНПИ образува и производство за конфликт на интереси срещу Николай Събев, министър на транспорта и съобщенията, и неговия заместник Илия Илиев, предава NOVA. Производството е по постъпили сигнали и по медийна публикация в Afera.bg. В тях се твърди, че министърът на транспорта е продължил да бъде съдружник в частна компания след встъпването си в длъжност, а дейността на компанията се припокрива с неговите правомощия като министър – лице, заемащо висша публична длъжност.

В сигналите се твърди и че Събев е назначил за свой заместник Илия Илиев с ресор „железопътен сектор“, въпреки съществуващите данни, че Илиев е свързан с частни дружества, чиято основна дейност е изграждане на железопътна инфраструктура.

Освен това КПКОНПИ внася искови молби за отнемане на незаконно придобито имущество в окръжни съдилища в страната на обща стойност 14 719 195, 12 лв.

В Окръжен съд – Разград се внася искова молба срещу Станимир Серафимов. Той е обвинен от прокуратурата за предоставяне на парични кредити, без надлежно разрешително, срещу задължението сумите да му бъдат върнати, ведно с определена от него лихва, както и за извършване на сделки с недвижими имоти и движими вещи, за които е знаел, че са придобити чрез престъпление. Стойността на иска е 255 183,16 лв., както и пет недвижими имота и 2 моторни превозни средства.

В Окръжен съд – Шумен се внася иск срещу Сълзица Ченкова, на стойност 135 369,76 лв. Претендира се и отнемането на недвижим имот. Тя е обвинена от прокуратурата за данъчни престъпления.

В Софийски градски съд се внася искова молба срещу Владислав Бояджиев. Стойността на иска е в размер на 108 757,06 лв., като в нея е включена и стойността на 9 моторни превозни средства. Той е обвинен от прокуратурата за данъчни престъпления – избягване плащането на ДДС в особено големи размери.

Снимка: БГНЕС

Related posts

 Румен Радев: Догодина България категорично ще се присъедини към Шенген

admin

Между 1% и 11 % е намалението на цените на хляба

admin

Издирват 14-годишно момиче

admin

Прокуратурата образува проверка за манипулиране на машинния вот

admin

1 235 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през последното денонощие

Дани Тренчева

София в топ 10 за най-мръсен въздух в света

Дани Тренчева

Leave a Comment