09.02.2023
България Политика

Дания вече ни подкрепя за Шенген

Дания вече ни подкрепя за Шенген. Това стана ясно от думите на  зам.-министъра на външните работи Костадин Коджабашев по време на брифинг в Министерство на външните работи.

„Темата за присъединяване на България към Шенген е на дневен ред от над десетилетия. Страната ни изпълни критериите за присъединяване още през 2011 г. Готовността на нашата страна за членство в Шенген беше неколкократно потвърждавана и от Европейския парламент ,и от Съвета на ЕС. Присъдеиняването ни се оказа не толкова технически, колкото политически въпроси“, заяви Коджабашев.

По думите му предстоящата реформа на Шенгенското пространство отново се е поставила позамрялата тема за разширяването на Шенген, затова и амбицията на служебния кабинет е да се използва максимално тази отворена врата и страната ни, ако е възможно в края на годината, да стане пълноправен член. „България поддържа активен диалог с всички скептично настроени държави-членки и действа проактивно“, заяви Коджабашев.

Коджабашев обърна внимание, че България и Румъния изготвят презентации относно степента на прилагане на достиженията на шенгенското право, а те ще бъдат представени в началото на следващия месец, а в края на месеца пристига комисия от експерти, която под координацията на ЕК ще направи проверка.

„България и Румъния съвместно поканиха на доброволен принцип екип от експерти, които на място тук в България и Румъния да се запознаят как двете държави  прилагат последните достижения на шенгенското законодателство. Инициативата беше подета от нашата страна“, подчерта Коджабашев.

Той обърна внимание, че пе прави необходимото резултатите от тази визита да доведат до промяна на скептичните нагласи.  „Добър сигнал е, че вече има някои позитивни нагласи от някои от скептично настроени държави-членки. За пример е посоча парламентът на Дания“,  каза той. Коджабашев каза, че  Дания, която ще ни подкрепи.

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Бизнесът: Възможен е рязък спад в икономиката заради недостатъчните компенсации за тока

Дани Тренчева

Карадайъ ще настоява Делян Пеевски да не се отказва от участие в листите

admin

Гьоков: Нямам напрежение кой ще е следващият социален министър

admin

Иванов: Мораториумът не е добра политика, но сме принудени да я водим

Дани Тренчева

„Има такъв народ“ и „БСП за България“ се скараха в кулоарите на парламента

admin

„Тренд“: 34,3% избирателна активност към 18 ч.

Дани Тренчева

Leave a Comment