09.02.2023
България Икономика

Прогноза: Горивата у нас ще продължат да поскъпват

Горивата у нас ще продължат да поскъпват, прогнозира в „Денят започва“ председателят на газовата и петролна асоциация Андрей Делчев. Според него цената на дизела ще върви нагоре, а тази на бензина ще го следва с по-бавни темпове.

„Под 3 лева няма бензин, но следваме пазара в Европа, а и в целия свят. Това лесно може да се проследи – следва се цената на суровия петрол, която тръгна надолу и цените в България също тръгнаха надолу. В момента, обаче, има застой и не е ясно дали трендът ще продължи надолу или ще обърне посоката“, каза той.

По думите му мярката за отстъпката от 25 стотинки за литър гориво не влияе на търговската цена, а помага на частните потребители.

“Инфлацията се отразява на цените на горивата чрез труда, чрез електроенергията, чрез природния газ, който е на входа на рафинерията – той е необходима суровина за обработката на петрола, цената на труда, цената на всичко останало, която порасна, и, разбира се, цената на петрола, която скочи нагоре”, обясни той.

България е на дъното по цени, подчерта Делчев в отговор на въпрос защо политици от ГЕРБ твърдят, че с около 1 лев цената е повишена неправомерно.

“Искам да кажа, че тази сметка не е вярна. Сметката е такава, каквато показва пазарът. Най-верният измерител е пазарът. Откъде политиците вадят този 1 лев, който е в повече, не мога да кажа”, допълни той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

КПКОНПИ откри данни за корупция в МЗ при закупуването на тестове за учениците

Дани Тренчева

Тир се заби в къща в Монтанско

3787 случая на шофиране над ограничението за два дни в София

admin

Подробности за пострадалите от волтова дъга край Видин

admin

Черна статистика

admin

Десислава Атанасова: 47-ото Народно събрание няма да има дълъг живот

Дани Тренчева

Leave a Comment