25.04.2024
България

Парламентът получи нареждане да махне охранителните решетки на парадния вход

Народното събрание трябва да премахне монтираните по-рано тази седмица метални решетки от вътрешната страна на парадния вход, защото с поставянето им е осъществило нерегламентирана намеса по сградата, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

Това се разбира от съобщение на Министерството на културата, в което се посочва, че инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ са извършили тази сутрин спешна проверка по казуса и са установили нарушения, въпреки уверенията на председателя на парламента Никола Минчев, че необходимите процедури са спазени. Ще бъде съставен и акт за административно нарушение по Закона за културното наследство, се посочва в съобщението.

Монтирането на осигурителните решетки откъм бул. „Цар Освободител“ се превърна в повод за политически нападки от страна на опозицията, но донесе и призиви за премисляне на решението от средите на управляващите. По думите на Никола Минчев искането за тях е дошло от Националната служба за охрана (НСО), а поводът е последният опит за нахлуване в сградата – на протеста на „Възраждане“ срещу COVID сертификатите пред януари 2022 г.

Сградата, която е построена през 1884 г., за първи път е осигурена по този начин, въпреки, че в последните 30 г. неведнъж е имало опити за нерегламентирано влизане в нея по време на протести.

Related posts

Отпускат още средства за бизнеса заради високите цени на тока

Дани Тренчева

От днес стартира третата предизборна кампания за 2021 г.

Дани Тренчева

Важна информация от МОН

admin

2839 са новозаразените с COVID-19 у нас

Дани Тренчева

Ваксините за деца до 11 г. ще пристигнат у нас в понеденик

Дани Тренчева

Църквата почита днес Св. прор. Малахия и Св. мчк Гордий

Дани Тренчева

Leave a Comment