29.11.2022
Свят

21 февруари – ден на майчиния език

Всяка година, на 21-ви февруари отбелязваме Международния ден на майчиния език. Този ден се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент. Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Понастоящем в света съществуват около 7000 езика , като почти 96% от тях се използват от малка група хора /около 4% от населението на планетата/.

Запазването и съхраняването на 7000-те езика, които съществуват в света, е сред основните цели на ЮНЕСКО. Организацията смята езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството. Тя активно подкрепя страните, които пълноценно използват всички методи на диалог и предаване на знания, насърчават езиковото многообразие, запазват образованието на майчин език, където това е възможно и по този начин утвърждават културното многообразие като обществена ценност.

Майчин език, още наричан роден, първи език, е езикът, който човек научава първо, и който човек обикновено започва да усвоява още от раждането си. Родният език на даден човек е основата на неговата социолингвистична идентичност. Всеки човек е най-добър именно по своя първи език, и обикновено не владее толкова добре другите езици, които учи впоследствие.

Related posts

Утвърдиха оставката на Зоран Заев в парламента на РС Македония

Дани Тренчева

Неизвестните в случая на изчезналите в Мексико 43 студенти

admin

Колоната от бойна техника на руската армия приближава Киев

Дани Тренчева

Днес няма да има хуманитарни коридори в Украйна, твърде опасно е

Полша дава всичките си изтребители МиГ-29 на САЩ

Дани Тренчева

Край на смяната на времето: има ли желание в ЕС да се обсъжда сложната тема

admin

Leave a Comment