28.03.2024
Свят

Доклад: България прилага изцяло препоръките за борба с корупцията сред депутатите и прокурорите

България прилага изцяло препоръките за предотвратяване на корупцията сред народните представители и прокурорите. Това се посочва в доклад на Групата държави срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа, представен днес.

Данните сочат, че нашата страна изпълнява изцяло 67 на сто и частично 33 на сто от препоръките по отношение на съдиите. Цялостно България прилага 84 на сто от препоръките и 16 на сто – частично, показват данните.

Това са едни от най-високите показатели на изпълнение, като само Финландия и Норвегия са се съобразили изцяло със становищата на Групата, а Великобритания, Албания и Литва имат по-висок от българския дял на общо изпълнение.

Докладът обхваща 23 страни, като се посочва, че наблюдаваните държави най-често приемат законодателство срещу корупцията, но приложението се бави. Някои от държавите обясняват това с влиянието на пандемията. Обобщените данни показват, че миналата година държавите са приложили 45 на сто от препоръките изцяло, 37 на сто – частично, а 18 на сто от предявените изисквания засега не са последвани от необходимите действия.

Групата настоява правителствата да положат повече усилия по отношение на действията на лобистите, за да се ограничи влиянието им при взимането на политически решения. Лобирането може да допринесе за демократичния процес, но е необходимо пълното приложение на изискванията за предотвратяване на корупцията, например с въвеждането на регистри на лобистите и на дневници за водените срещи с тях и обсъжданите въпроси, се препоръчва в доклада.

Related posts

Хванаха кокаин за 240 млн. евро. И двама перничани са в колумбийската мафия

Стачка блокира гръцките пристанища

Дани Тренчева

Над 3 милиона са избягали от Украйна, всяка секунда едно дете става бежанец

Природният газ в Европа надхвърли 1300 долара за 1000 куб. метра

Дани Тренчева

България и РС Македония отбелязват 120 г. от смъртта на Гоце Делчев поотделно

admin

COVID-19: Румъния въвежда нови ограничителни мерки

Дани Тренчева

Leave a Comment