24.04.2024
Свят

Край на смяната на времето: има ли желание в ЕС да се обсъжда сложната тема

Докога ще сменяме зимно и лятно часово време? През 2018 г. гражданите на ЕС гласуваха да се прекрати превъртането на часовниците, но страните от ЕС не успяха да се споразумеят. Има ли шанс това да стане скоро? Статия на Щефан Убербах за „Дойче веле„.

 

В неделя (30.10. срещу 31.10) отново преместихме часовниците. А в Брюксел пак трябва да се водят разговори за смяната на времето – тъй като въпросът не е отпаднал от дневния ред. Всъщност той трябваше отдавна да е вече решен – още през 2018 година ЕК предложи да се сложи край на смяната на лятното и зимното часово време.

 

Още повече че от проведеното за целта онлайн проучване стана ясно, че над 80 процента от участвалите 4.6 милиона души искат именно това. Европейският парламент също подкрепи предложението с голямо мнозинство. Това, което все още липсва, е одобрението на 27-те държави членки. Но те вече от години не предприемат нищо по въпроса.

 

Всичко зависи от страните членки

 

„Последната дискусия се състоя през 2019 година“, казва говорителят на ЕК Адалберт Янц. „Топката е в ръцете на държавите членки.“ Тя обаче вероятно там и ще си остане – тъй като очевидно в европейските столици никой няма желание да се занимава със сложната тема.

 

Неофициалната позиция на Берлин е, че поради пандемията, войната в Украйна и енергийната криза Европа има съвсем други грижи. Маркус Фербер от ХСС е твърд противник на постоянните смени на времето и отправя критики към бездействието на ЕС: „Мога само да призова европейските министри на транспорта да се съберат. Изкуственото местене на часовниците е едно объркване, което ние се причиняваме по два пъти в годината. Сега това трябва да приключи.“

 

Нужна е координация в европейски мащаб

 

Въпросът обаче е доста по-сложен – тъй като всяка страна от ЕС трябва да реши за себе си дали нейните граждани да живеят изцяло по зимното или изцяло по лятното часово време. С което проблемите тепърва започват. Ще има ли и занапред една голяма часова зона с общо 16 държави? Или хората, които ежедневно прекосяват границата, за да отидат на работа в съседна държава, ще трябва два пъти да местят часовниците си? Какво ще стане с железниците и летищата? Дали при това положение в Испания през зимата ще се развиделява едва в 10 часа, а в Полша ще се стъмва още в 14:30?

 

Въпросите са много. Нищо не е лесно, но решения има, смята евродепутатът от Социалдемократическата партия Исмаил Ертуг: „От държавите членки се изисква, включително и от Европейския парламент, да намерят решение по отношение на смяната на времето. А когато тази смяна бъде отменена, трябва да се положат усилия ЕС да не представлява килим от кръпки. Изключително парадоксално е, че държавите членки изобщо не се занимават с проблема.“

 

Свършила ли си е работата ЕК?

 

Държавите обаче от своя страна отправят претенции към Еврокомисията и твърдят, че тя така и не е предоставила исканата всеобхватна преценка за последствията от прекратяване на смяната на времето.

 

Брюксел обаче не споделя това схващане. С други думи, изход засега не се очертава и вероятността да не се случи нищо повече е доста голяма.

Related posts

ЕС въвежда „въглероден данък“ от 2027 г.

admin

ЕС обяви планираните санкциите срещу Русия

Дани Тренчева

Меркел отказа пост в ООН

Дани Тренчева

19 държави предоставиха оръжие на Украйна

Дани Тренчева

Кристалина Георгиева запазва поста си в МВФ

Дани Тренчева

Неизвестните в случая на изчезналите в Мексико 43 студенти

admin

Leave a Comment