20.04.2024
Политика Свят

С.Македония: България да каже “да“ за ЕС и ще променим конституцията

Трябва да стане първо това, защото времето до преговорите през юни е малко, мотивира се външният министър Османи

Република Северна Македония няма да започва процедура по промяна на конституцията си, за да впише в нея българско малцинство, ако България не каже „да“ за начало на преговорите за членството ѝ в ЕС. Това заяви външният министър на РСМ Буяр Османи пред македонската „Телевизия 21“. Началото на преговорите е насрочено за юни, но България засега е наложила вето върху тях.

Османи заяви, че има воля за промяна на конституцията, но процесът изисквал повече време, за да се обезпечи мнозинство от 2/3 от депутатите, необходими за промяна на конституцията. „Но времето е малко, а ако скоро няма решение за начало на преговори, ще има и по-малко енергия и политически капитал, за да поемем такава отговорност за отваряне на конституцията. За това времето е сега. Ние сме готови да поемем такава отговорност”, каза Османи.

Той добави, че се надява България да деблокира началото на преговорите на РСМ за приемани в Евросъюза, но „не мога да предвидя, защото сега топката не е в нашето поле, а в това на България. От нея зависи дали вземе стратегическо решение, за да не влезе регионът в една негативно необратима динамика. Ще работим интензивно тези седмици, за да насърчим такава възможност”.

По думите на Османи спорът с България е дълъг, още от първия ден на независимостта на РСМ и продължава под различни форми. „Това е дълъг, комплексен спор, не е нова ситуация. Това е трупано от поколения между хората и държавите. Може да се очаква, че няма да е лесно и че ще бъде болезнен процес. Този проблем трябва да бъде преодолян, защото той държи европейското бъдеще на целия регион, а не само на нашето бъдеще, каза Османи.

Според него идването на власт на българския премиер Кирил Петков не е решение на проблемите, но е смяна на фокуса на двете правителства и вместо върху историята целта е фокусът да бъде насочен към бъдещето, за да бъде възстановено доверието, защото само така могат да бъдат разрешени по-чувствителните проблеми.

 

Румен Радев по темата „Северна Македония“

Президентът на България Румен Радев обяви във „Фейсбук“, че ще присъства на Националната конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения“ между България и РСМ, която е в памет на Гоце Делчев. И написа:

„На 4 май ще отбележим 119 години от гибелта на Гоце Делчев. Националната конференция в негова памет е израз на дълбоката ни почит към живота и делото на този голям апостол на свободата на македонските българи. Добросъседските отношения между България и Република Северна Македония ще са устойчиви и необратими във времето, когато историческата истина ни обединява.“

Related posts

БСП даде съгласие за подписване на коалиционното споразумение

Дани Тренчева

Гърция стартира ваксинация на деца между 5 и 11 години

Дани Тренчева

Омикрон: Япония затваря границите си за чужденци

Дани Тренчева

House Republicans Mount a Long-Shot Bid to Impeach Rod Rosenstein

admin

Оставката на Заев се отлага заради трагедията в България

Дани Тренчева

Разбиха банда, принуждавала българки да проституират на о-в Сицилия

Дани Тренчева

Leave a Comment