23.02.2024
Без категория Свят

18 млрд. евро за Украйна догодина

Европейският парламент одобри днес предложението Украйна догодина да получи от ЕС 18 милиарда евро икономическа помощ. Европейската комисия предложи Киев да получава сумата на равни части, като изплащането на заема започне след 10 години, а лихвите да бъдат покрити от държавите в ЕС.

Комисията предвижда средствата да послужат за подпомагане на основни обществени нужди, сред които работата на болниците и училищата, осигуряването на подслон, както и за възстановяване на поразената от руските въздушни удари инфраструктура. Предвижда се заемът да бъде изплащан 35 години.

Отпускането на заема изисква реформи, които да укрепят институциите на Украйна и да я подготвят за възстановяването й по пътя към членството в ЕС, се отбелязва в съобщение на ЕП. Допълва се, че днешното решение е прието с 507 гласа „за“, 38 „против“ и 26 въздържали се.

От началото на войната ЕС предостави 19,7 млрд. евро в подкрепа на Украйна. Заемът, одобрен от евродепутатите днес, подлежи на допълнително гласуване с единодушие в Съвета на ЕС на 6 декември.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Времето през февруари

admin

Китай призова да не се внасят стоки заради Омикрон

Дани Тренчева

ПСС: Добри са условията за туризъм в планините

admin

Допълнителни 15 млрд. куб. м. природен газ за ЕС предоставя САЩ

admin

Корнелия Нинова: Днес сутринта в 7:30 ч. в дома ми дойдоха двама униформени

admin

Трети ден протести в Пловдив

admin

Leave a Comment