20.04.2024
Свят

Досиетата „Пандора“: Разкрити тайни богатства и сделки на световни лидери

Най-големият теч на документи за офшорни сметки разкри тайни сметки на стотици политици. След държавните лидери, чиито имена се появяват в Досиетата „Пандора“, са руският президент Владимир Путин, украинският президент Володимир Зеленски и чешкият премиер Андрей Бабиш.

Разследването на Международния консорциум за разследваща журналистика (ICIJ) и партньорите му от 150 медии показва, че изтеклите документи съдържат данни за офшорните сметки на 35 настоящи и бивши държавни лидери и над 300 държавни служители и политици.

Според съобщението има данни и за двама български политици. Очаква се българският партньор в разследването Bird.bg да публикува подробности.

Разследването свързва руския президент Владимир Путин със собствеността на имоти в Монако. Според Вашингтон пост и руският разследващ сайт Проект през април 2003 г. жена на име Светлана Кривоноги се е сдобила с апартамент в Монако през офшорна компания, регистрирана на карибския остров Тортола. Това се е случило седмици след като е родила момиче. Според журналистите в този период тя е имала връзка с руския президент.

Разследване на Мрежата за разследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) показа, че украинският президент Володимир Зеленски и близкото му обкръжение са свързани с мрежа от офшорни компании, включително такива, които притежават луксозни имоти в Лондон. Според журналистите те са създадени преди 2012 г., когато Зеленски е телевизионен комик.

Данните показват, че през 2019 г., когато беше избран за президент, Зеленски е прехвърлил своя дял в офшорна компания на бизнес партньор, който след това е назначил за съветник. Сега дивидентите от компанията отиват при фирма, собственост на съпругата на Зеленски.

Досиетата „Пандора“ разкриват също, че чешкият премиер Андрей Бабиш не е декларирал собствеността си в офшорна компания, използвана за купуването на две вили в Южна Франция за над 14 млн. евро. Семейството на президента на Азербайджан Илхам Алиев е свързано от разследване на OCCRP с имотни сделки в Лондон на стойност близо 700 млн. долара.

Сред другите държавни лидери, чиито имена се появяват в Досиетата „Пандора“, с бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, премиерът на Пакистан Имран Хан, кралят на Йордания Абдула II, бившият британски премиер Тони Блеър.

В документите има и данни за сделките на над 130 милиардери от Русия, САЩ, Турция и други държави.

Много от сделките не са свързани с нарушения на закона, но според Фъръс Шиъл от ICIJ документите показват как „офшорните компании могат да помогнат на хората да скрият мръсните си пари или да избегнат пращането на данъци“.

„Те използват тези офшорни сметки, за да си купуват имоти за стотици милиони долари в други държави и да обогатяват себе си и семействата си в ущърб на гражданите си“, добавя той.

Международният консорциум за разследваща журналистика базира разследването си на над 12 милиона документа от 14 компании за финансови услуги, базирани в Панама, Белиз, Британските вирджински острови, Кипър, Сингапур и Швейцария – известни офшорни дестинации. По разследването са работили повече от 600 журналисти от 150 медии в продължение на две години.

Related posts

Сняг и студ в Гърция, затвориха училищата

Дани Тренчева

Откриха тялото на български гражданин в град Искендерун

admin

Земетресение в Гърция

Дани Тренчева

Мъж, въоръжен с мачете, уби свещеник в Испания

admin

Най-малко осем убити при бомбардировка на търговски център в Киев

Национален протест на собственици на заведения в Гърция

Дани Тренчева

Leave a Comment