15.06.2024
Без категория България Свят

ЕС въвежда „въглероден данък“ от 2027 г.

Представители на Евросъюза и Европейския парламент обявиха споразумение за широка реформа на пазара на въглеродни емисии. Целта е по-бързото намаляване на глобалното затопляне като част от плана на Блока за климата. Така наречената „зелена сделка“ предвижда до средата на 21-ви век европейската икономика да стане въглеродно неутрална.

Сделката предвижда да бъде сложен край на „безплатното замърсяване“ от страна на промишлеността, топлоцентралите и автомобилите. Заложено е по-бързо намаляване на парниковите емисии и въвеждане от 2027 г. на нов „въглероден данък“ за пътния транспорт и отоплението на сградите.

Сега въглеродният пазар на ЕС задължава около 10 000 електроцентрали и предприятия да купуват разрешителни да отделят въглероден диоксид в атмосферата. Системата е от ключово значение, за да изпълни съюзът своята цел да съкрати до 2030 г. парниковите си емисии с 55% спрямо равнището им от 1990 г. Сделката, договорена от преговорни екипи на страните членки и Европейския парламент, поставя още по-амбициозна цел – парниковите емисии да бъдат намалени до 2030 г. с 62% в сравнение с тяхното ниво през 2005 г.

От 2026-2034 г. ЕС постепенно ще спре да издава безплатни разрешителни за отделяне на въглерод – мярка, която сега защитава неговите производства от чуждестранната конкуренция.

Сделката предвижда също през 2027 г. да бъде създаден нов въглероден пазар за доставчиците на автомобилни горива и за топлоцентралите, отделящи парникови емисии.

Въглеродният пазар постепенно ще се разпростре върху морския транспорт, вътрешноевропейските полети, а от 2028 г. – и върху инсинераторите за отпадъци.

Ако цените на горивата през 2027 г. са толкова високи, колкото и сега, тогава въвеждането на въглеродния пазар ще бъде отложено за 2028 г. В случай, че „въглеродният данък“ поскъпне до 45 долара, ще бъдат издадени допълнителни разрешителни, в опит да бъдат обуздани цените.

Сделката бе постигната след 30 часа преговори, които започнаха в петък. Тя все още е временна, като е необходимо да бъде одобрена официално от Европейския парламент и Европейския съвет

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Държавата запечатва редакцията на вестник „Труд“

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 28 февруари 2022

Дани Тренчева

Верижна катастрофа с над 20 автомобила в Букурещ

Дани Тренчева

От 1 юли започва приемането на заявления за отпускане на целева помощ за отопление

admin

ЕК разреши издаването на сертификати след антигенен тест

Дани Тренчева

КПКОНПИ глобява с 5000 лв. шефа на КРС, трябва да върне още 70 000 лв.

Дани Тренчева

Leave a Comment