28.03.2024
Свят

Украйна очаква днес руските танкове да стигнат до Киев

Украйна очаква днес руските танкове да стигнат до Киев. Това обяви един от военните съветници на правителството. Според Киев днес ще е най-тежкият ден от руската инвазия. Медиите съобщават, че армията взривява мостове недалеч от столицата, за да забави руснаците.

Президентът Володимир Зеленски направи ново видеообръщение. Той каза, че и тази нощ в Киев е имало ракетни удари на Русия. Те са започнали в 4 часа сутринта и са ударили военни и цивилни цели.

„Ударите срещу Киев с крилати или балистични ракети отново започнаха. Чух две силни експлозии“, написа в профила си в Телеграм заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко.     

Жилищен блок в украинската столица гори. Кметът Кличко заяви, че сградата е ударена от ракета. Има ранени, а блокът е заплашен от рухване.

Самолет е паднал в един от южните квартали на града. Медии пишат, че това е руски самолет, който е бил свален и се е разбил в жилищен район, източно от Днепър. Тази информация не е потвърдена от независими източници.

Украински граничен пост в Запорожка област e станал обект на ракетен удар, има жертви, съобщи службата за гранична охрана на Украйна, предаде Ройтерс.

Междувременно продължават сблъсъците по цялата територия на страната. Загинали са над 130 души – военни, както и мирни граждани. Над 300 души са пострадали, обявиха властите в Украйна.

След като изстреля повече от 160 ракети по над 80 цели в Украйна, Русия започна мащабна наземна операция. Войски влязоха в съседната страна от север, изток и юг.

Съобщава се за сблъсъци и загинали в редица градове. Ключова изглежда операцията на руснаците на летище недалеч от Киев. Товарната авиобаза беше превзета от руски командоси. Целта вероятно е тя да бъде използвана като плацдарм, за да кацнат още руски войници и техника.

Украинските части се сражават с руснаците, като дори медиите писаха, че са си върнали контрола над летището. От Съединените щати обаче заявиха, че тяхното разузнаване сочи, че руските войски са още по-близо до Киев.

Това беше отчасти причината за обръщението на президента Володимир Зеленски, който заяви, че руснаците планират да го убият, а украинците могат да разчитат само на себе си.

“Оставам в столицата. Семейството ми е в Украйна, децата ми са в Украйна. Семейството ми не сме предатели. Те са граждани на тази страна. Къде точно се намират нямам право да кажа. Според информацията, която имам, врагът ме е определил като „цел номер 1“. Семейството ми е „цел номер 2“. Те искат да нанесат удар по Украйна, като унищожат държавния глава”, каза той.

Източник: NOVA

 

Related posts

Украйна желае провеждането на преки преговори между Путин и Зеленски

Дани Тренчева

ЕС засили борбата си срещу руската дезинформация след инвазията в Украйна

Дани Тренчева

Европейската прокуратура продължава разследването по твърдения за измами с европейски средства в България

admin

Затягат ограниченията за неваксинирани във Франция

Дани Тренчева

Парламентът на Франция одобри въвеждане на ваксинационен пропуск

Дани Тренчева

ЕК призовава за отмяна на ограниченията за пътуване заради Омикрон

Дани Тренчева

Leave a Comment