22.02.2024
Банско Пулсът на Югозапада

С 10 млн.лева ще бъде рехабилитиран пътя Банско-хижа Вихрен

Община Банско и Министерство на регионалното развитие и благоустройството подписаха споразумение, с което МРРБ предоставя частично финансиране в размер на 10 002 266 лв. с ДДС за реализация на обект „Рехабилитация и основен ремонт на общински път BLG1005/II-19 гр.Банско – хижа Вихрен с дължина 16,5 км”.
Споразумението е сключено на основание решение на Министерския съвет от 30.09.2022 г. , взето след искане на Община Банско за финансиране на проект за подобряване на техникоексплоатационното състояние на общинската пътна инфраструктура, конкретно за обновлението на четвъртокласния общински път от Банско до хижа Вихрен.
Пътят, изграден преди 50 години, преминава през територията на Национален парк “Пирин”. Теренът е изцяло планински, с голям надлъжен наклон и денивелация от 940 м между началото и края на пътя. Трасето е морално остаряло и не отговаря на съвременните изисквания. Съществуващият път е в лошо експлоатационно състояние. На места по настилката има хлътвания, пропадания и множество пукнатини на асфалтовото покритие. Има няколко участъка с голямо пропадане на асфалтовата настилка, а предполагаемата причина са свлачищни процеси. Пътят минава през няколко мостови съоръжения.

Related posts

Баща намушка с нож сина си

admin

Хотелиери искат държавата да поеме част от сметките им за отопление

admin

Община Симитли разкрива временен преброителен пункт

Дани Тренчева

Областният управител Стоян Христов среща институциите по казуса с моста на Покровнишко шосе

admin

Наркопласьор от Петрич се е признал за виновен за незаконно държане на марихуана с цел разпространение

Aнкетата за избор на място за изграждане на площадка за кучета приключи. Жителите на Благоевград избраха кв. „Еленово“

Дани Тренчева

Leave a Comment