19.03.2024
Пулсът на Югозапада

Проверка установи поредно замърсяване на околната среда от ТЕЦ „Бобов дол“

Експерти от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград, РИОСВ – Благоевград, РИОСВ-София, и Регионална Лаборатория на ИАОС в града извършиха проверка по сигнал от рибари за замърсяване на водите на река Струма.

Според сигнала мястото на замърсяването е при моста за с. Покровник, общ. Благоевград. След обход в района на участъци с обща дължина около 25 км по река Струма и нейните притоци Рилска и Джерман проверяващите са установили, че водите са мътни, със специфичен сиво-черен цвят, а източникът е ТЕЦ „Бобов дол“. 

Замърсяването на Струма е станало чрез река Разметаница, десен приток на р. Джерман, която е ляв приток на р. Струма в която се заустват отпадъчни води от дейността на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД.  Дружеството е  титуляр на Комплексно разрешително, съгласно което може да зауства в р. Разметаница пречистени отпадъчни води. В случая водите на реките Разметаница, Джерман и Струма са замърсени от заустване на отпадъчни води от ТЕЦ „Бобов дол“, с изключително високо съдържание на замърсители.

Междувременно Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) към МОСВ е започнала преразглеждане и актуализиране на комплексното разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“ заради установено системно замърсяване на основание на Закона за опазване на околната среда.

„Целта на процедурата е въвеждане на нови изисквания и условия в разрешителното, които да гарантират спазване на нормите, а искането към ИАОС е отправено от контролиращите звена на МОСВ – РИОСВ и Басейновата дирекция в Благоевград“. Това каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов след като вчера изненадващо посети ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Република“. Той изтъкна, че през годините лично е подавал множество сигнали заради емисии от комина на ТЕЦ „Бобов дол“ без сероочистваща инсталация и винаги получавал един и същ отговор от РИОСВ – че поради възникнала авария се е наложило използването на този комин.

Министър Сандов припомни, че срещу много ТЕЦ в България има немалко сигнали от граждани за замърсяване на околната среда, извършват се постоянно и проверки от институциите. „България има наказателни процедури от ЕК, свързани с дейността на ТЕЦ. Срещу страната ни е заведено дело в съда в Люксембург по отношение на наднормени нива на серен диоксид в района на Гълъбово. Затова ние ще предприемем действия срещу замърсителя“, категоричен е министърът.

Снимки: МОСВ

Related posts

71-годишна пострада край Петрич

admin

Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира листата си с народни представители за област Благоевград за предстоящите парламентарни избори

Дани Тренчева

Мъж от Дупница почина, след като чака 5 часа пред Спешното

Дани Тренчева

Допълнителни противоепидемични мерки в община Гоце Делчев

Дани Тренчева

Facebook’s $100 billion-plus Rout is The Biggest Loss in Stock Market History

admin

Задържаха кмет на благоевградско село за незаконен превоз на строителна дървесина

admin

Leave a Comment