25.04.2024
Банско Пулсът на Югозапада

С 10 млн.лева ще бъде рехабилитиран пътя Банско-хижа Вихрен

Община Банско и Министерство на регионалното развитие и благоустройството подписаха споразумение, с което МРРБ предоставя частично финансиране в размер на 10 002 266 лв. с ДДС за реализация на обект „Рехабилитация и основен ремонт на общински път BLG1005/II-19 гр.Банско – хижа Вихрен с дължина 16,5 км”.
Споразумението е сключено на основание решение на Министерския съвет от 30.09.2022 г. , взето след искане на Община Банско за финансиране на проект за подобряване на техникоексплоатационното състояние на общинската пътна инфраструктура, конкретно за обновлението на четвъртокласния общински път от Банско до хижа Вихрен.
Пътят, изграден преди 50 години, преминава през територията на Национален парк “Пирин”. Теренът е изцяло планински, с голям надлъжен наклон и денивелация от 940 м между началото и края на пътя. Трасето е морално остаряло и не отговаря на съвременните изисквания. Съществуващият път е в лошо експлоатационно състояние. На места по настилката има хлътвания, пропадания и множество пукнатини на асфалтовото покритие. Има няколко участъка с голямо пропадане на асфалтовата настилка, а предполагаемата причина са свлачищни процеси. Пътят минава през няколко мостови съоръжения.

Related posts

От 18 март в община Благоевград е обявена епидемична обстановка

Директорът на МБАЛ – Благоевград за смъртта на 26-годишна родилка

admin

Откриха банкова сметка в помощ на семействата, засегнати от пожара в квартала „Струмско“

Дани Тренчева

Любомир Янев, уловил Богоявленския кръст в Симитли, дари средства за изграждането на чешма и навес в махала „Косячка” на квартал „Ораново”

Дани Тренчева

Земетресение с магнитуд 2,5 по Рихтер в района на град Белица

admin

Благоевград ще има нова Наредба за паркиране

Дани Тренчева

Leave a Comment