19.03.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Строителните босове на „Грома холд“ Виктор Велев и Христо Савев с нови обвинения за авансовите плащания за строежа на АМ „Хемус“

Разследването за авансовите плащания за строителството на магистрала „Хемус“ е на финалната си права. Вчера бяха предявени коригираните обвинения.

Прокуратурата е определила в средата на декември дати за обвиняемите и за защитата да се запознаят с доказателствата по досъдебното производство. Обвиняемите са общо девет.

Първият обвиняем Борис Колев беше призован в ГДБОП още рано вчера сутринта и неговото обвинение е коригирано, като то остава за пране на пари в размер на 53 млн. лева.

Като вчера са допълнени факти и обстоятелства за начина, по който разследващите твърдят, че е било извършено това престъпление.

„Добавяне на факти и обстоятелства, които първоначално не са били известни или не са били ясни. Обвинението си е едно и също“, потвърди Христо Ботев, адвокат на Борис Колев. Именно обясненията, които Колев е дал в качеството си на обвиняем са в основата на разплитането на схемата и събирането на доказателства са другите обвиняемия. Единият от тях е Георги Георгиев от Лом. На него обвинение за пране на пари беше повдигнато вчера следобед. Той е собственик на една от фирмите, през които е минал пътят на парите, преди те да бъдат изтеглени. Според Колев, именно Георгиев го е чакал в джип пред банковите клонове, от които са теглени суми. Колев твърди, че парите са предавани на Георгиев. Георгиев е свързан и с разследването за „Агромах“ от 2017 г. за данъчни престъпления. Тогава от спецпрокуратурата бяха задържани общо шестима за източването на 14 милиона лева ДДС.

Нови 8 души са с повдигнати обвинения по разследването на строежа на АМ „Хемус“.

Други двама от обвиняемите са Христо Савев, сегашният собственик на „Агромах“ – миналата година той заведе дело срещу бившия вътрешен министър Бойко Рашков, и Виктор Велев от „Грома холд“. На този етап нито разследващите от ГДБОП, нито от Софийската градска прокуратура дават подробности за разследването.

От адвокати на обвиняемите, обаче разбрахме, че вече има дати за запознаване с досъдебното производство, които са за месец декември. Това е последната фаза преди изготвянето и внасянето в съда на обвинителен акт. Т.е. може да се каже, че разследването по същество е приключило.

Източник: БНТ, Иво Никодимов

Related posts

Стрелба срещу шофьор в Благоевград

admin

Пирин Благоевград с ново попълнение

admin

Бус се вряза във витрина на магазин в Гоце Делчев

Дани Тренчева

Работилничка на Баба Марта в училището в село Долно Осеново

Дани Тренчева

Туроператори в Благоевград: Повече от 50% са отменените резервации

Дани Тренчева

Отборите Малина – Ораново и Ел Класико – Полена са тазгодишните полуфиналисти в коледния футболен турнир в памет на Иван Янчев

Дани Тренчева

Leave a Comment