12.08.2022
България

Правителството отпуска средства за възстановяване на щетите от наводненията

Премиерът Кирил Петков е провел среща в Министерския съвет с областните управители на Смолян, Кърджали и Благоевград. Приети са отчети за мерките и действията за възстановяване и подпомагане на пострадалите граждани, съобщи Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков.

„Решено е и как да се процедира занапред. За пръв път първо вместо да се действа и после да се плаща, ще се въведе нов модел. Областните управители бяха инструктирани, заедно с компетентните министерства в спешен порядък да се представят доклади за необходимите дейности с разчетени цени. До края на седмицата да се прецени какви са щетите и да бъдат отпуснати средства за възстановяване и изграждане на срутените мостове“, посочи Бориславова.

Tя обяви още, че има решение да се търси отговорност на лицата, които са правили рехабилитация на съоръженията през последните две години и въпреки това се е стигнало до инцидентите през последните дни.

Някои от областните управители са представили на премиера Петков първоначални изчисления и цифри. „Заради новият модел, който се опитваме да въведем те ще трябва да допълнят докладите си. Така, че нямаме пълната сума. Искаме да имаме пълната информация за количествено-стойностни сметки и единични цени преди да започне работата. Управителите ще трябва да представят своите сметки на експертите, да бъдат обсъдени с компетентните органи и тогава да бъдат отпуснати парите“, обясни Лена Бориславова.

Източник: NOVA

Related posts

Прогноза за времето 18 март 2022

Президентът Румен Радев се среща с работодатели заради цените на тока

Дани Тренчева

Прокурорите у нас не могат да издават Европейска заповед за разследване за събиране на трафични данни

Дани Тренчева

НС одобри на първо четене Закона за електронното управление

Дани Тренчева

Три работни групи ще обсъждат трасето на „Струма“ през Кресненското дефиле

Дани Тренчева

По 120 лв. допълнително ще получат пенсионерите и този месец

Дани Тренчева

Leave a Comment