19.04.2024
България

ЕXIT POLL: Първи резултати от вота 2 в 1

„Продължаваме промяната“ печели парламентарния вот, а следващият президент на България ще бъде избран на балотаж на 21 ноември. В 47-ото Народно събрание най-вероятно ще има депутати от седем партии. Победителят в парламентарния вот отново няма абсолютно мнозинство. Това сочат резултатите от exit poll-а на социологическите агенции „Галъп“ и „Тренд“, направени и финансирани по поръчка на NOVA.

Нито един от претендентите за президентския вот не успя да събере необходимите гласове и битката ще се реши на втори тур. На него един срещу друг ще се изправят настоящият държавен глава Румен Радев и номинираният от инициативен комитет проф. Анастас Герджиков. В момента разликата между тях е 24.3% в полза на Радев. Той събира 49.3% от вота, а опонентът му – 25 на сто. Данните са на агенция „Галъп” и са от exit poll, направен по поръчка и платен от NOVA.

Малка разлика има между следващите двама кандидати за поста на „Дондуков 2“. Издигнатият от ДПС Мустафа Карадайъ печели 9.0 на сто от вота. Четвъртата позиция е за номинирания от Инициативен комитет Лозан Панов (4.2%).

Другите участници, които успяха да съберат по-значим дял от гласовете, са лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов (3.9 на сто от гласовете), Луна Йорданова (1%), Веселин Марешки (0.7%) и Милен Михов и Волен Сидеров с по 0.6 на сто.

Без мнозинство, но с първи резултат след днешния парламентарен вот, е коалицията „Продължаваме промяната“. И тези данни са от exit poll на агенция „Галъп“, поръчан и финансиран от NOVA. За ПП на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев вота си са дали 25.7% от гласоподавателите.

Втори са ГЕРБ-СДС с резултат 23.5 на сто. Третото място е за БСП. Те взимат 14.5% от гласовете. Четвъртата позиция е за ДПС. Те се радват на подкрепата на 10.2% от отишлите до урните.

Формацията „Има такъв народ” видимо е загубила част от подкрепата, която я изстреля на първото място на изборите през юли. Днес за тях гласа си са дали 8.0 на сто от отишлите до секциите.

Шестата сигурна формация в новия парламент ще е тази на „Демократична България”. Те печелят 6.9 на сто от гласовете. Последната партия, която минава прага за влизане в парламента, е „Възраждане”, сочат данните на „Галъп“. Под чертата остава доскорошният парламентарен играч „Изправи се БГ! Ние идваме“ (2.2%). Следва ВМРО с 1.2 на сто от гласовете. 3.6% са гласували за други формации.

Related posts

Над 1000 лв. средно харчи всеки българин за трапеза и подаръци за празниците

Дани Тренчева

МВР ще разработва нови електронни административни услуги

Дани Тренчева

Възрастна жена даде 7300 лева на ало измамници

admin

Колко дни ще почиваме през 2022 г.?

Дани Тренчева

Празнуваме 24 май – Ден на Кирил и Методий и българската азбука, просвета и култура

Рисковете от приемането на еврото

admin

Leave a Comment