22.07.2024
България

Подходящите за зимата гуми са задължителни от днес

Гумите със зимни характеристики са задължителни от днес. Според последните промени в закона, приети в началото на 2017 година, от 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да са със зимни гуми или с такива с минимална дълбочина на протектора 4 мм. От днес при проверките в рамките на вървящата от две седмици акция „Зима“ полицията ще налага и санкции.

Глобата за неизрядните водачи е 50 лева, като се отнемат и 6 контролни точки. Дали грайферът е в нормата може да се провери лесно с монета от 1 лев. При поставянето й в протектора той трябва да покрива ринга около средната част.

Производители на гуми предупреждават, че 4 мм грайфер е малък и той трябва да е поне 5 мм, за да „работи“ гумата добре.

Освен грайфера трябва да се има предвид и възрастта. Ако гумите са били в активна употреба повече от 6 години, сцеплението им на сняг и лед ще е много ограничено, дори и да има прилична шарка.

През зимата е препоръчително гумите да бъдат напомпени с 0.2 бара над посочените от производителя на автомобила стойности, тъй като заради разликите в температурите налягането пада. Добре е то да се проверява в гумите, когато те са студени, тъй като след шофиране те винаги показват по-високо налягане.

Related posts

Въвеждат срок на валидност на сертификатите за ваксинирани?

Дани Тренчева

Проф. Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ за министър-председател

admin

Тежка катастрофа с пет деца във Варненско

admin

Близо 1 млн. електронни фиша за нарушения на скоростта са съставени от началото на годината

admin

ИТН внася законодателни промени в подкрепа на майките на деца с увреждания

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Leave a Comment