28.03.2024
България

Обсъдиха при президента кога ще заработи системата за спешна медицинска помощ по въздух

Своевременното изграждане на система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS) беше обсъдено на работна среща в президентската институция. В срещата участваха министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, заместник-министър Владимир Върбанов, генералният директор на Държавния авиационен оператор генерал-майор Златко Златев и Иван Господинов, директор на дирекция „Международни проекти и програми“ в Министерство на здравеопазването.

Проектът за създаването на HEMS беше изработен от президентската институция и включен в Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

Системата за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъде свързана с проекта на Министерството на здравеопазването за изграждане на 10 високотехнологични мозъчно-съдови диагностични центрове в различни региони на страната, така че да обхващат цялото население. Това дава възможност за оказване на своевременна лекарска помощ на пострадали в рамките на т.нар. златен час.

Държавният глава оцени високо предприетите действия от министър Събев и ангажираните с реализацията на проекта институции за обучение и квалификация на екипите, така че системата за медицинска помощ по въздуха да заработи веднага след получаването на техниката.

Обща бе позицията за привличане на възможно най-широка експертиза в създадения координационен щаб за изграждане на системата. Обсъдена бе и перспективата системата за спешна помощ по въздуха да бъде интегрирана в рамките на вече съществуващата инфраструктура по отношение на локация, навигация, информационно и комуникационно осигуряване, което да оптимизира средствата по нейната експлоатация и поддържане.

Related posts

Режим на тока в селища в 6 области

Дани Тренчева

Как гласуваха българите в чужбина на вота 2 в 1

Дани Тренчева

20 години затвор за убийството на 5 – годишно дете през 2015г.

admin

Черна статистика

admin

Прогноза за времето 8 март 2022

Дани Тренчева

Прокуратурата и ДАНС създадоха Национално звено за предстоящите избори

Дани Тренчева

Leave a Comment