26.04.2024
България

Иван Гешев: скането за предсрочното ми освобождаване от длъжност е в противоречие с Конституцията

Предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочното освобождаване на главния прокурор от длъжност е в противоречие с Конституцията на Република България, Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), се посочва в становище на Иван Гешев, изпратено до Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според него предложението не се основава на правни аргументи, а на политически съждения и субективни заключения. Иван Гешев посочва още, че то не съответства на утвърдените правни стандарти; отбелязва редица пропуски, противоречия и грешки, включително сочени в предложението събития, които не са се състояли, според него.

В становището са изложени конкретни доводи и възражения по всеки пункт от предложението на министъра на правосъдието. Отбелязва се, че част от обстоятелствата, посочени в предложението, не трябва да бъдат разгледани от ВСС, тъй като не се отнасят до действия на главния прокурор, а до други хора и събития.

Гешев заявява още, че внесеното предложение по същество е продължение на институционалния натиск срещу прокуратурата от страна на законодателната и изпълнителната власт, който вероятно цели персонална смяна на главния прокурор, овладяване на прокуратурата и подчиняването ѝ на политически и икономически интереси.

Пленумът на ВСС, на заседание днес, се очаква да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението на министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Related posts

Полиция открила трупа на Ангел Христов посред нощ в катафалка до гробищата

admin

Румен Радев: Зелената сделка няма алтернатива, тя категорично трябва да се случи

Петков: Върху главния прокурор вече ще има контрол от съдия

Стартира мярката „Младежка заетост+“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“

admin

Без движение по АМ „Струма“, докато не приключат огледите на мястото на катастрофата

Дани Тренчева

Обявен е конкурс за 200 вакантни войнишки длъжности в Сухопътните войски

Дани Тренчева

Leave a Comment