20.04.2024
България

Уволненото ръководство на ВМЗ-Сопот обвини Нинова в лъжа

Синдикатите в държавната оръжейница готвят протести

Отстраненият директорски борд на държавната оръжейница ВМЗ Сопот опровергава твърденията на вицепремиера Корнелия Нинова като заяви, че дружеството е на път да отчете рекорден приход през 2022 г.

В същото време двата синдиката в завода КНСБ и КТ „Подкрепа“ обмислят протести, също недоволни от смяната на досегашното ръководство и от твърденията на Нинова за лоши производствени резултати и опити да се разпродава без разрешение на принципала държавно имущество.

Изненадващо в петък Корнелия Нинова обяви смяна на целия директорски борд на държавното дружество. Единствено изпълнителният директор Иван Стоенчев, назначен от нея през февруари, запазва поста си.

„Само за първите 5 месеца на 2022 г. по сметките на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД са постъпили над 150 млн. лв. приходи, а подписаните договори надхвърлят половин милиард лева.“ Това се посочва в позиция на Съвета на директорите на дружеството, според който Нинова е изказала поне 3 неистини, които фактите оборват.

Първо неверно твърдение, според уволнените директори, е, че „ВМЗ“ е завършило 2021 г. с печалба от 3 млн. лева, а сегашният борд, за 3 месеца е довел дружеството до загуба от 1 млн. лв. „Фактите са следните – „ВМЗ“ е завършило 2021 г. с печалба не от над 3 млн., както твърди вицепремиера Нинова, а от малко над 1 млн. лв.  Да бъде избегната загубата през тази много тежка за бизнеса година е станало възможно и благодарение на работата на същия съвет на директорите, който е ръководил предприятието през последните два месеца на 2021″, се посочва в позицията на уволнените директори.

Те допълват, че за първите месеци на 2022 г. са подписани нови договори за над половин милиард лева. Само от авансите по тях са разплатени стари задължения на „ВМЗ“ за над 30 млн. лв., които предходни ръководства са отлагали. Към днешна дата дружеството няма просрочени задължения, а по сметките му има достатъчно средства за обезпечаване на дейността и изпълнение на така необходимата програма за модернизация. Плащанията до края на годината ще бъдат в пъти повече. „Всичко това е известно на Държавната консолидационна компания /собственик на ВМЗ/ и буди недоумение защо са предоставили грешна информация на ръководството на икономическото министерство“, се казва в позицията им.

Не отговаряли на истината и твърденията на вицепремиера, че въпреки неколкократните писма на ДКК до ВМЗ, ръководството е отказало да плати дивидент за 2021 г. „Ако това е сред мотивите на вицепремиера, то тя следва да освободи съвета на директорите на ДКК, а не този на ВМЗ“, коментират от оръжейния завод. Те посочват, че още на 20 април 2022 г. годишния финансов отчет на „ВМЗ“ е изпратен за одобрение на ДКК. От тогава до този момент становище не е дадено, което блокирало и изплащането на дивидента към държавния бюджет, тъй като по закон принципалът (в лицето на ДКК) дава санкцията за това.

Икономическият вицепремиер е в грешка и, че „ръководството на ВМЗ-Сопот, зад гърба на принципала – ДКК, и моя – като министър и принципал, обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ.“ От „ВМЗ“ разясняват, че всъщност в решението да се продават тези обособени части по-голяма роля има вицепремиерът Нинова, отколкото съветът на директорите на ВМЗ, тъй като това решение е взето от Народното събрание през 2019 г.

Нещо повече, за изпълнението на това решение е натоварена Агенция за публичните предприятия и контрол, а не ръководството на ВМЗ.  „Никога настоящият Съвет на директорите не само не е вземал подобни решения, но и дори не е разглеждал подобни въпроси“, категорични са от дружеството.

Съветът на директорите изразява съжалението си, че вицепремиерът Нинова е „заблудена и въвлечена в подобна интрига, като е много далеч от истинските факти и реалното състояние на дружеството“. Сменените шефове подчертават, че са хора с дългогодишен опит, които няма да допуснат да бъдат дискредитирани по подобен начин, заради кадровата политика на сегашното ръководство на ДКК. Те изразяват и тревога, че в момент, в който са възложени рекорден по обем договори на държавния завод се предприемат действия, които могат да блокират дейността му и да застрашат бъдещето на едно структуроопределящо предприятие с хиляди заети работници.

„Ще направим всичко по силите си да защитим името си и бъдещето на „ВМЗ“, защото най-важни са работещите в него“, подчертават от Съвета на директорите.

Ръководството на община Сопот също не е съгласно с промените в борда. „Професионализмът“ в други области и „почтеността“ не са единствените критерии, на които трябва да отговоря ръководството на военно-промишления комплекс, който е структуроопределящ за икономиката и сигурността на страната, посочиха от общината.

Related posts

Откриха труп на мъж в центъра на София

admin

8 932 нови случая на коронавирусна инфекция са потвърдени у нас през изминалите 24 часа

Дани Тренчева

Министър Денков: Ако успеем с тестването, децата вече няма да се налага да учат от вкъщи

Дани Тренчева

Пожар остави без дом семейство в горнооряховско село

Дани Тренчева

Честита Баба Марта!

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Leave a Comment