20.06.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

В СЕЗОНА НА ВИРУСИТЕ: Повишена заболеваемост сред децата, 16 са хоспитализирани в детско отделениена МБАЛ – Благоевград с пневмонии и бронхиолити

Повишена заболеваемост сред децата отчитат педиатрите в Благоевград.

„В момента има ръст на болни деца, което е обичайно за сезона, в който има аденовируси, риновируси и др. Вирусната натовареност в комбинация с влошения въздух заради отоплението с печки на твърдо гориво води до обостряне на астмите. Има и доста случаи на деца с вторична бактериална инфекция. Лечението се провежда амбулаторно и не се стига до болница. При нас все още няма регистриран случай на грип „А“, заяви за „Струма“ благоевградският педиатър д-р Дафина Тачова, шеф на общопрактикуващите лекари в Пиринско.

„Нямаме много болни деца в детската градина. Посещават ни 110 деца, което е една постоянна бройка. Днес дори се проведе коледното ни тържество“, обясни Емилия Цекова, директор на Детска градина №11 „Здравец“ в Благоевград.

„В детското отделение на МБАЛ – Благоевград се лекуват 16 деца с бронхиолити и пневмонии. Днес са постъпили две деца. Няма нищо тревожно, ситуацията на детска заболеваемост е типична за декември“, заяви зам. директорът на болницата д-р Александър Костов. По отношение на разпространението на Ковид-19 последните регистрирани случаи в Благоевградска област са само 7. Бройката е пренебрежимо малка, тъй като никой не се изследва вече за коронавирус, който протича като обикновена респираторна инфекция”, категорични са лекарите.

С оглед навлизането в зимния сезон се очаква повишаване ръста на заболеваемостта от остри респираторни заболявания. РЗИ следва да информира лечебните заведения и стриктно да следи за спазването на мерките по превенция и контрол на вътреболнични инфекции. При отчетен подем на разпространение на Ковид-19 отново ще се обсъди въвеждане на противоепидемични мерки с оглед опазване здравето на обществото и намаляване на въздействието на коронавирусната инфекция върху здравната система, както и за недопускане едновременното епидемично разпространение на две заболявания с пандемичен потенциал – грип и Covid-19, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Related posts

Раниха мъж с нож при конфликт в Кюстендилско

Дани Тренчева

Александър Николов: Газ има, президентът се доверява на некомпетентни и неморални хора

admin

Рекорден брой пациенти с COVID-19 в болниците в Благоевградска област

Дани Тренчева

Бизнес, НПО-та, културни институции и администрация обединиха сили за изготвянето на новия План за интегрирано развитие на община Симитли (ПИРО)

Дани Тренчева

Утре „Септември“ (Симитли) ще изиграе поредна контрола

Дани Тренчева

Млад мъж се опита да се самоубие в центъра на Благоевград

Дани Тренчева

Leave a Comment