19.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

В СЕЗОНА НА ВИРУСИТЕ: Повишена заболеваемост сред децата, 16 са хоспитализирани в детско отделениена МБАЛ – Благоевград с пневмонии и бронхиолити

Повишена заболеваемост сред децата отчитат педиатрите в Благоевград.

„В момента има ръст на болни деца, което е обичайно за сезона, в който има аденовируси, риновируси и др. Вирусната натовареност в комбинация с влошения въздух заради отоплението с печки на твърдо гориво води до обостряне на астмите. Има и доста случаи на деца с вторична бактериална инфекция. Лечението се провежда амбулаторно и не се стига до болница. При нас все още няма регистриран случай на грип „А“, заяви за „Струма“ благоевградският педиатър д-р Дафина Тачова, шеф на общопрактикуващите лекари в Пиринско.

„Нямаме много болни деца в детската градина. Посещават ни 110 деца, което е една постоянна бройка. Днес дори се проведе коледното ни тържество“, обясни Емилия Цекова, директор на Детска градина №11 „Здравец“ в Благоевград.

„В детското отделение на МБАЛ – Благоевград се лекуват 16 деца с бронхиолити и пневмонии. Днес са постъпили две деца. Няма нищо тревожно, ситуацията на детска заболеваемост е типична за декември“, заяви зам. директорът на болницата д-р Александър Костов. По отношение на разпространението на Ковид-19 последните регистрирани случаи в Благоевградска област са само 7. Бройката е пренебрежимо малка, тъй като никой не се изследва вече за коронавирус, който протича като обикновена респираторна инфекция”, категорични са лекарите.

С оглед навлизането в зимния сезон се очаква повишаване ръста на заболеваемостта от остри респираторни заболявания. РЗИ следва да информира лечебните заведения и стриктно да следи за спазването на мерките по превенция и контрол на вътреболнични инфекции. При отчетен подем на разпространение на Ковид-19 отново ще се обсъди въвеждане на противоепидемични мерки с оглед опазване здравето на обществото и намаляване на въздействието на коронавирусната инфекция върху здравната система, както и за недопускане едновременното епидемично разпространение на две заболявания с пандемичен потенциал – грип и Covid-19, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Related posts

Приеха бюджета на Асоциацията по ВиК за 2022 година

admin

Шефът на РЗИ-Благоевград: Никой не е искал информация за канал за фалшиви сертификати

Дани Тренчева

Под надслов „Всички сме равни“ отбелязаха Международния ден на хората с увреждания в ЦНСТПЛД – село Железница

Дани Тренчева

И Крупник почете 144-та годишнина от Освобождението на България

Дани Тренчева

Земетресение с магнитуд 2,2 по Рихтер край Симитли

admin

Част от улиците в Симитли остават без вода. Вижте кога!

admin

Leave a Comment