13.04.2024
Гоце Делчев Пулсът на Югозапада

Град Гоце Делчев – домакин на Земеделски форум „От фермата до твоята трапеза“

На 15 и 16 октомври 2022г. град Гоце Делчев – Градски парк ще се проведе Първото издание на Земеделски форум ,,От фермата  до твоята трапеза“. Инициатор и организатор на събитието е Областна дирекция ,,Земеделие“ Благоевград, с директор Мария Захова.

Форумът се реализира под патронажа на Президената на Република България – Румен Радев. Проектът е подкрепен и финансиран от Министерство на земеделието, Югозападно държавно предприятие – гр. Благоевград и Общини от Югозападна България – община Гоце Делчев, община Кресна, община Хаджидимово, община Струмяни, община Симитли, община Сандански, община Гърмен, община Якоруда, община Банско, община Белица. Партньори на събитието: Национално сдружение на общините в Република България, ,,Метро“ България и ,,Пирин спринг“.

Основен приоритет на Земеделският форум е да се утвърди като фестивал, даващ възможност на земеделските производители от Югозападния регион да представят продукцията си, както и общините да  презентират своите туристически забележителности, паметници на културата и културни събития. Форумът ще развие и допринесе за утвърждаване на Югозападна България като конкурентоспособна туристическа дестинация за всеобхватен устойчив туризъм, съчетаващ природа, храна, култура, забележителности.

Сред основните акценти на Земеделския форум е сътрудничество между всички институции, в подкрепа на българското земеделие.

Мисията на форума ,,От фермата до твоята трапеза“ е да обедини и демонстрира всичко качествено, стойностно и българско – Родина, култура, туризъм, храна, продукция, природа, активен начин на живот, навици за устойчиво и качествено потребление.

В рамките на два дни жителите и гостите на гр. Гоце Делчев ще могат да се запознаят със земеделските производители от 14 –те общини и продукцията им, да я опитат, да направят контакт за последващо ежедневно консумиране на висококачествени храни.

По думите на директора на ОДЗ – Благоевград – г-жа Мария Захова: ,,акцентите на форума са: българския земеделски пазар, местните производители и местното производство. По този начин не само ще се допринесе за развитието на българската икономика и местните производители, но ще се гарантира и високо качество на продуктите, които ще бъдат предложени в рамките на изданието.

Нашата цел е максимална ефективност и ползотворност за хората от Югозападния регион, обединявайки държавната и местна власт“.

Събитието е с вход свободен и е подготвило изключително богата културна програма.

На 15 октомври и 16 октомври /събота и неделя/ Форумът стартира в 10:30ч. с изненади за най-малките гости – специални тематични спортни игри, организирани от ,,Детска спортна академия Благоевград“ , а от 16:00ч. теаматичен детски театрален спектакъл и Ателие ,,Face paint” – подготвени от Парти агенция „Бобо“.

От 17:30ч. и 18:30ч. в Градския парк ще бъдат презентирани Кулинарни пърформанси с Таньо Шишков & екип и невероятната българска актриса Катерина Евро, които ще приготвят вкусни ястия с продукцията на земеделските производители. От 19:30ч. ще бъде Официалното откриване на Земеделски форум ,,От фермата  до твоята трапеза“ 2022г. В първата вечер от форума специален гост ще бъде легендата на българска музика ВАСИЛ НАЙДЕНОВ & БЕНД.  От 22:00ч. Театър на огъня и сенките ,,Fireter“ , съвместно с ,,Батукада“ ще изненадат жителите и гости на гр. Гоце Делчев с невероятен Театрално – огнен спектакъл.

На 16 октомври /неделя/ богатата програма продължава през целия ден, като точно в 20:00ч. на сцената ще се качи емблематичната Рок група ,,Сигнал“. Финалът на форума ще бъде шеметен. Спектакълът ,,Огния“ на Театър на огъня и сенките ,,Fireter“ ще закрие първото издание на Земеделския форум ,,От фермата до твоята трапеза“.

Областна дирекция ,,Земеделие“- Благоевград вярва, че проектът е изключително практически ориентиран и ще спомогне за изграждане на бизнес мрежа между производител и потребител за разпространение на земеделскта продукция.  Вярваме, че така ще създадем ползотворни  отношения и добри условия за земеделските производители. Вярваме, че ще стимулираме аудиторията да консумира само полезна храна, да закупува български продукти и подкрепя труда на своите земеделци.  Вярваме, че ще създадаем благоприятна среда за конкурентоспособност на земеделските стопанства.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

В Благоевград вече върлува „Делта плюс” вариантът

Дани Тренчева

Авария спря тока в тунел „Железница“ 

Футболист, културист и състезател по сумо и борба с ценни съвети към учениците от Симитли по повод Деня на българския спорт

Екип от доброволци показва в центъра на Симитли как се гласува на машини

Дани Тренчева

ДНСК влезе в Община Благоевград по казуса с бившите казарми

admin

Министър Проданов на работна среща с туристистическия бранш в Банско

Leave a Comment