22.02.2024
Пулсът на Югозапада Сандански

Мъж от Сандански се нуждае от средства за операция на ставите, за да живее нормално

Мъжът от Сандански има нужда от помощ, за да събере средства за подмяна на двете си тазобедрени стави, за да живее нормално, да работи и да се издържа. Всичките му опити да получат помощ от държавата обаче се оказват неуспешни.

Здравко Божинов е на 51 години. От три години той е със силни болки в краката. Получава диагноза коксертроза. Заради произведеното си не може да работи. Няма и пари. Спрели са му тока, задържал е към електрическото дружество. Вече не може да плаща и издръжката на детето си. Но не губи надежда. Разказва с усмивка за проблемите, които имат и знаят, че всичко някой ден ще се оправи.

„Комшиите ги карам като трябва нещо да купят. Дали ще е хляб, дали нещо друго. Карам ги. Аз докато слезна, докато се кача, на мен нагоре ми отнема 30-40 минути. От три години съм без ток. Дадоха ме на някакви частни съдебни и сумата стана вече,не знам колко.Над 2000 лева.Просто няма откъде да ги дам тия пари.Свикнах без ток.Зимата е студено.Последния път си изпотроших едни шкафове,не ми трябваха.Ако не се сгрееш,заминаваш “, разказва той.

Роднини на Здравко се опитват да му помогнат. Пишат до различни институции с молба за финансова и материална помощ. Така успяват да му издействат 600 лева за отопление, 375 лева еднократна помощ и по 60 лева на месец от социалните. Сега искам да събера парите за операцията на ставите, за да може Здравко да започне отново работа и да сте стъпили на краката. От социалната служба в Сандански им казват, че съществува програма, която подпомага хора като него. Събирате необходимите документи и ги подавате във Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика с надеждата да получите 2000 лева помощ.

„Отидох лично да подам молбата, но там се отказах да взема и казах, че 11 години не са давали пари за протези за коксертроза“, казва Данка Нечева.

Отново тръгват по държавата. Разбира се, че има възможност да получи процент за нетрудоспособност и съответно някаква инвалидна пенсия. Отново събира всички необходими документи, но отново удрят на камък.

„Ще му дадат, но някакъв малък процент. Че след операцията тогава се дава добър ТЕЛК и може да се използва асистент и някои други помощи, за да се окаже помощ и т.н. Социалната закрила трябва да помага. Не може първо да имаш ТЕЛК и тогава да ти дават помощ“, обяснява Данка Нечева.

В положението на Здравко са десетки социално слаби хора, на които за съжаление няма кой да помогне. Мъжът се надява да вземе пример от своя случай, да промени системата, за да може той и другите като него да имат възможност да възстановят пълноценните членове на нашето общество./БНТ/

Related posts

Започна подготовката за традиционния коледен футболен турнир в Симитли в памет на Иван Янчев

admin

Третокласниците Божидар, Емили и Сияна с отлично представяне в национално състезание по компютърно моделиране

Прокуратурата в Благоевград разследва поемане на дългосрочен дълг от Общината

Дани Тренчева

Мъж е с изгаряния след токов удар в Разлог

Дани Тренчева

Д-р А. Тонгов, МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев: Болните при нас се увеличават прогресивно, затова настояваме да бъде обявена грипна ваканция

admin

Арестуваха опасен рецидивист в Благоевград! За 1 час маскиран нападна и ограби жена на пазара, разби прозорец и влезе в хотел „Монте Кристо“

admin

Leave a Comment