22.04.2024
Благоевград Икономика Пулсът на Югозапада

Заради високи сметки за ток, заведения в Благоевград и Кюстендил затварят

Три пъти по-високи сметки за ток в заведенията в Кюстендил са получили собствениците им.

Заради повишаването на сметките за ток и въпросителните около сметките за зимния сезон голяма част от ресторантите на територията на Благоевград и Кюстендил затварят врати.

„Сметките за август още не са излезли, мога да ви дам констатации за юни и юли. Юли ние в това заведение пускаме целия персонал за 10 дни ваканция. За 20 дни сме платили сметка за ток 19 000 лв. при условие, че мегаватчасът е 640 лв. Преди година точно, когато почна да поскъпва токът, тогава плащахме 120 лв. на свободен пазар. В момента дружествата, с които оперираме, са също на свободния пазар – те постоянно ни пускат имейли, че преподписваме договора и че искат депозити“, коментира Светослав Георгиев – председател на Съюза на ресторантьорите и хотелиерите в Кюстендил.

Георгиев е платил депозит от 10 000 лв. за сметката през юли и няма представа какви ще бъдат фактурите през зимата. Сметките за газ също са скочили – до 4000 лв. на месец.

Георгиев заяви, че ако няма компенсации за август, това означава, че сметката на заведението за ток ще е между 40 000 и 50 000 лв. и това, както и инфлацията, ще бъдат причина заведенията да затворят врати.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

ЕС отново обсъжда как да свали цените на газа

Дани Тренчева

Намериха кило канабис във фирмен офис В Гоце Делчев

Община Симитли с нов спечелен проект

admin

Преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград ще учат безплатно украински бежанци на български език

admin

Издирваният петричанин Коце Маца се разхожда в столицата

admin

Почистени са пътищата в Разлог и Банско

Дани Тренчева

Leave a Comment