22.04.2024
112 България

Граничният полицай е убит след престрелка с мигранти, които избягали в Турция

Убитият снощи граничен полицай до елховското село Голям Дервент е бил прострелян от група мигранти, след като се натъкнал на тях, докато опитват да преминат преградното съоръжение на турската граница. Загиналият е бил улучен в главата и е починал на място. Мигрантите пък успели да се придвижат към вътрешността на Турция и в момента се издирват. Това се разбра от съвместен брифинг на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев и главния секретар на МВР Петър Тодоров.

 

Загиналият граничен полицай е патрулирал заедно с военнослужещ. По време на обиколката си се натъкнали на срязана част от оградата, след което слезли от патрулиращия автомобил, за да видят какво се случва, разказа Петър Тодоров. При насочване на фенерите към срязаната част те видели група мигранти и малко след това бил произведен изстрел, който уцелил полицая в главата.

 

 

Главният секретар на МВР обясни, че е започнала престрелка, при която военнослужещият е успял да се прикрие зад патрулния автомобил. По думите на военния от турска страна са произведени 10-15 изстрела. Той също е стрелял към групата, като към момента не се знае дали има пострадал от другата страна.

 

Петър Тодоров добави, че от тук нататък ще се вземат всички мерки за опазването на границата. Една от тях ще е използването на огнестрелно оръжие във всеки момент, в който ситуацията го изисква. Това потвърди и Иван Демерджиев, като подчерта, че вече ще се действа безкомпромисно. Подобно изказване той направи и след случая със загиналите двама полицаи в Бургас, които бяха блъснати от автобус, превозващ мигранти и преследван от няколко патрулки.

 

Вътрешният министър каза още, че вече е разговарял с турските си колеги, които са поели ангажимент да издирят мигрантите и да установят кой е стрелял. За целта в района около границата е изпратена жандармерия и допълнителни полицейски части. Демерджиев се оплака от състоянието на оградата и нуждата от постоянен ремонт по нея. Подобно изказване направи и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който настоя още камерите за видеонаблюдение да бъдат поставени по-високо, за да може да имат по-голям обхват на видимост.

 

„Всеки ден се налага на граничните служители да кърпят и поддържат оградата. На такива дупки, като тази, заради която са спрели да проверят какво се случва, се натъкват всеки ден. Досега сме се стремели да не причиняваме стрес на такива хора (бел. ред. мигранти), които хващаме на границата. От тук нататък ще бъдем безкомпромисни към всеки, който създава опасност за служителите ни“, каза още Демерджиев.

 

Той коментира и опцията патрулиращите по границата да носят бронежилетки. Според него това може да затрудни полицаите. По думите му бронежилетките са тежки и с тях трудно ще се патрулира.

Related posts

Братът на Алексей Петров: Просто съм в шок! В каква държава живеем!

admin

Важна информация от АПИ

admin

Повдигнаха обвинение на полицая, шофирал друсан в София

admin

Убийство на млад мъж в София

Дани Тренчева

МОН: Най-много заразени ученици има от I до IV клас

Дани Тренчева

Парламентът получи нареждане да махне охранителните решетки на парадния вход

Leave a Comment