24.04.2024
Без категория България

Важна информация за НВО в 7 и 10 клас

Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература и по математика през тази седмица. Те ще положат изпитите в училищата, в които учат. Ще се допускат в сградите срещу документ за самоличност. Трябва да пишат с черен химикал. На външното оценяване по математика учениците могат да използват свитък с формули, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Изпитът по български език и литература за повече от 60 000 седмокласницизапочва утре в 10 часа. Той продължава 150 минути.Децата със специални образователни потребности ще работят 80 минути по-дълго. Учениците трябва да са влезли в класните стаи най-късно в 9,30 часа.

Тестът има 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени – избира се от четири възможности. Има 6 задачи с кратък свободен отговор, една е с разширен свободен отговор. По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

До 8,30 ч утре трябва да са в клас над 52 000 десетокласници. Тяхното външно оценяване започва в 9 часа.

Равнището на компетентностите по български език и литература в края на първи гимназиален етап се проверява писмено чрез тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути – два слети учебни часа.

На 16 юни т.г. е националното външно оценяване по математика за учениците в VII и в X клас. За 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи. 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор – числов, символен или словесен. Три задачи изискват разширен свободен отговор – да се опише и аргументира изпълнението на определена математическа задача.

 Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две – с разширен свободен отговор с необходимите обосновки. Изпитът продължава 90 минути. Максималният брой точки на всички изпити е 100. Точките не се преобразуват в оценки.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Почитаме св. св. Адриан и Наталия

admin

Повдигнаха обвинение на Явор Бахаров за притежание на наркотици

admin

Експерт: Режимът на тока увеличава риска от катастрофи

Дани Тренчева

Прогноза за времето 16 декември 2021

Дани Тренчева

СЕМ осъди посегателство срещу репортери по време на протеста в сряда

Дани Тренчева

Срещата на Габровски с БСП продължи 6 минути

admin

Leave a Comment