28.04.2024
България Политика

Правната комисия прие на първо четене промени в Закона за обществените поръчки

Парламентарната правна комисия прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки, внесен от Министерския съвет. В подкрепа гласуваха 15 народни представители, петима се въздържаха, а нито един не гласува „против“.

Промените са свързани с постигане на съответствие с европейското законодателство, изпълнение на ангажименти по Националния план за възстановяване и устойчивост, подготовката за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и с преодоляване на констатирани проблеми в практиката на възложителите.

Законопроектът прецизира дефиницията за обществена поръчка, като се създава и постоянно действащ експертен консултативен съвет в който се включват всички органи и звена с методически и контролни правомощия в системата на Министерството на финансите. Целта е съгласуване на практиките им за еднакво разбиране и прилагане на закона и провеждане на единна и последователна политика в областта на обществените поръчки.

Предложена е и законодателна мярка, насочена към намаляване броя на процедурите на договаряне без обявление, като е прецизирана дефиницията на понятието „изключителни обстоятелства“, предава БТА.

Related posts

Задържаха доведения брат на Георги Семерджиев

admin

Тежко ПТП на пътя за Калотина взе жертва, ранени са служители на МВР

Дани Тренчева

Пак рекорд! 18 часа заседаваха депутатите за Изборния кодекс. Запазиха район „Чужбина

admin

Пред „Продължаваме промяната“ от „Български възход“ поискаха първо правителство, след това бюджет

admin

Радев: Очаквам бързо връщане на децата в клас, а COVID тестовете да станат безплатни

Дани Тренчева

Заради високите цени на тока: Детски градини в Пловдив са пред затваряне

Дани Тренчева

Leave a Comment