24.04.2024
Без категория България

Румен Радев се срещна с министъра на вътрешните работи на Република Кипър

Механизмите за защита на външните граници на Европейския съюз и предотвратяването на незаконния трафик на имигранти обсъди президентът Румен Радев с министъра на вътрешните работи на Република Кипър Никос Нурис по време на среща, която се състоя днес на „Дондуков“. Гостът е на посещение у нас по покана на българския си колега Бойко Рашков. В разговора участва и посланикът на Република Кипър у нас Мариос Сава Кундуридис, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От края на миналата година досега както България, така и Кипър са изправени пред засилване на миграционните потоци, беше посочено по време на срещата. От Кипър отбелязват ръст на нелегалните имигранти от Субсахарска Африка, като броят им вече надвишава този на идващите от Близкия Изток. От началото на 2022 г. България е установила близо 16 000 опита за преминаване през границите, основно афганистански граждани, което е над три пъти повече в сравнение със същия период миналата година.

По време на срещата Румен Радев и Никос Нурис заявиха, че като външни граници на ЕС двете страни носят отговорност за контрола на влизащите в Европа, затова е необходима по-ефективна солидарност в европейските политики, за да не се повтори имигрантската криза от 2016-2017 г. Укрепване на механизмите за надежден граничен контрол и засилване на способностите на охрана са важни за сигурността не само на региона, но и на цяла Европа, беше общата позиция на президента Радев и министър Нурис. За целта ЕС трябва да намери правилния баланс между отговорност и солидарност, като се отчитат притесненията на държавите по външните граници на съюза и спецификите на всяка страна, заяви българският държавен глава. Механизмите за връщане при незаконно влизане в ЕС също бяха обсъдени по време на срещата.

България и Кипър споделят и общата позиция, че приемащите украински бежанци държави трябва да бъде адекватно подкрепени от Европейската комисия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Прогноза за времето

admin

Разследват убийството на осемгодишно дете в пловдивското село Желязно

admin

Денков: Ще предложа пет неучебни дни между двата срока

Дани Тренчева

Министър Василев: Няма да даваме пари за купуване на самолети на хартия

Дани Тренчева

Започва Коледният пост

Дани Тренчева

Необходими ли са промени в медийния закон у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment