01.12.2022
България Разследване

Спецпрокуратурата разследва министър нарушил служебните си задължения с цел имотна облага

Специализираната прокуратура съобщи, че на 18 март е образувано досъдебно производство за това, че през 2022 г. в. София от длъжностно лице (министър) е извършено нарушение на служебните задължения с цел да се набави имотна облага, като от това са произлезли немаловажни вредни последици. Информацията на прокуратурата е във връзка с изнесените вчера данни от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство за престъпление по служба срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

От прокуратурата допълват, че днес наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура е депозирал отвода си във връзка с политическите квалификации и огласяване на името му. Той възприема това като упражняване на политически натиск върху работата му по разследването, посочват от прокуратурата.

По повод показания от министър Рашков документ за образувано досъдебно производство срещу Василев, който не е подписан, от прокуратурата предполагат, че ако документът е автентичен, той е придобит чрез нерегламентиран достъп на неизвестно до момента лице в информационната база данни на прокуратурата.  Допълват още, че не могат да потвърдят достоверността на представения документ от вътрешния министър.

Спецпрокуратурата посочва, че изказването на премиера Кирил Петков от вчера по повод информацията за образувано производство срещу Асен Василев грубо нарушава принципа за разделение на властите и на върховенството на закона спрямо български независим магистрат, който упражнява конституционните си правомощия. „Не съм получил официална информация от прокуратурата. Ако това е вярно, това е пълно безобразие.“, каза вчера Петков пред медиите в Министерски съвет. Според прокуратурата действията на висши представители на изпълнителната власт оставят съмнение, че има личности, които са над закона.

Спецпрокуратурата съобщава, че е получила различни сигнали, съдържащи сериозни твърдения за извършени нарушения на служебните задължения по отношение на висши публични служители.

Related posts

Кирил Петков: Ако нямаме 22 закона, приети до края на годината, губим 20 милиарда лева

admin

„Булгаргаз” предложи по-ниска цена на газа за март

Дани Тренчева

МВР отчете спад на престъпленията

Дани Тренчева

5 нови случая на COVID-19 в Благоевград

Омбудсманът поиска мерки за защита на битовите потребители на природен газ, електрическа и топлинна енергия

Дани Тренчева

Донев: Депутатите сочат с пръст служебното правителство, вместо да си вършат работата

admin

Leave a Comment