23.04.2024
България

Гешев поиска имунитета на червения депутат проф. Георги Михайлов

Производството е за безстопанственост като бивш шеф на столичната хематология и укрити данъци

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на депутата от БСП проф. Георги Михайлов, за да продължи наказателното производство срещу него, съобщиха от държавното обвинение.

В съобщението Михайлов е представен с инициалите си и става ясно, че обвинението е за безстопанственост и укрити данъци.

Професорът е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер през октомври 2019 г. До момента не са налице основания за прекратяване на наказателното производство. Продължаването му обаче е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на депутата, напомнят от прокуратурата.

Това е третото искане за сваляне на имунитета на Георги Михайлов в качеството му на народен представител. Предходни искания до парламента са от 8 ноември 2018 г. и 1 юли 2019 г., за които депутатът е давал съгласието си за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Бившият директор на болницата по хематология в София вече има едно наказателно производство за безстопанственост и неизгодни сделки, нанесли вреди на лечебното заведение. По това разследване имунитетът му бе свален през 2018 г.

Година по-късно прокуратурата поиска вдигане на банковата и данъчна тайна на проф. Георги Михайлов по разследването за безстопанственост и нанесени вреди на столичната хематология. Според държавното обвинение търговската компания „Биес Глобълфарма“ редовно е превеждала различни суми по банковата сметка на депутата. Парите били лихви по заем, който професорът предоставил на фирмата. Част от тези средства не са декларирани и за тях не е платен данък.

Тогава като най-фрапиращ пример бе съобщено, че за 2016 г. народният представител не е декларирал 44 000 лв., които е получил като лихви от дружеството, на което през 2013 г. е предоставил 200 000 евро заем.
Търговското дружество се занимавало с търговия на едро с лекарства и доставяло онкомедикаменти в различни лечебни заведения, установиха разследващите.

Прокуратурата заподозря, че въпросният договор за заем може да е параван за легализиране на корупционни плащания. Михайлов получи обвинение и за безстопанственост за причинена щета от 164 000 лв. от договора за доставка на медикамента Миосет в хематологичната болница. Препаратът бил само заприходен, но не е постъпвал в болничната аптека. Точно обратното – оставен е бил на отговорно пазене на доставчика, твърдеше прокуратурата.

Related posts

НЦЗПБ: За две седмици Омикрон може да се превърне в напълно доминиращ у нас

Дани Тренчева

„Галъп”: Избирателите на „Продължаваме Промяната” са с по-високи доходи и образование

Дани Тренчева

Проф. Кунчев: Локдаунът трябва да бъде въведен веднага

Дани Тренчева

„Пътна полиция“ засилва контрола по пътищата в празничните дни

Дани Тренчева

Борислав Сандов: Имаме правителство, което вече обръща внимание на климатичните промени

Майката на Семерджиев: Синът ми не взима наркотици

admin

Leave a Comment