23.04.2024
България Свят

България изпраща спасители в Турция

Два самолета „Спартан” ще излетят днес, за да превозят аварийно-спасителни екипи на Пожарна безопасност и защита на населението и Столична община към Турция, съобщават от Министерството на отбраната. Самолетите ще излетят от авиобаза „Враждебна”.

Модул от 58 служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” се подготвя да замине за Турция. Те ще окажат помощ на турските си колеги за справяне с последиците от тежкото земетресение в югоизточната част на страната. В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване.

Имаме готовност да изпратим и медицински екип от ВМА в помощ на пострадалите от земетресението, съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Към момента няма данни за пострадали български граждани след силното земетресение в Югоизточна Турция, съобщиха от МВнР.

Поредица силни земетресения удариха Централна Турция през нощта. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 часа българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер, докато турските сеизмолози са отчели 7.4. Земетресението е усетено в столицата Анкара, както и в много други градове на страната. Освен в Турция, трусовете бяха усетени в Ливан, Сирия и Кипър, България, Румъния и дори Албания.

Над 600 души са загинали по последни данни в Сирия и Турция в резултат на мощното земетресение близо до южния турски град Газиантеп рано тази сутрин, предаде ДПА. Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Черна статистика

admin

Танкер спря движението през Босфора

Дани Тренчева

Задържаха двама младежи за въоръжен грабеж

admin

Два труса в Гърция тази нощ

Дани Тренчева

След проверката: Стотици милиони за АМ „Хемус“ са преведени авансово без да има разрешение за строеж

Дани Тренчева

КЗК откри нарушения на „Лукойл“ на пазара на горивата

Дани Тренчева

Leave a Comment