24.04.2024
България Политика

Протестиращите шофьори поканиха депутатите от коалицията да се повозят с тях

Протестиращите шофьори на тежкотоварни автомобили поканиха депутати от управляващата коалиция да се качат на тировете, заедно с тях и сами да преценят състоянието на републиканската пътна инфраструктура. По-рано днес те паркираха пет тира, с които блокираха движението по бул. „Цар Освободител“ и площад „Народно събрание“ заради спрени ремонти на основни пътни артерии, липса на мантинели по първокласните пътища.

Със съдействие на депутати от „Възраждане“ представителите на транспортния бранш, влязоха в сградата на парламента, за да се срещнат с народните представители от управляващата коалиция и опозицията.

Преди да отговаря на въпроси на народни представители в редовния парламентарен контрол, министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов също се срещна с тях на площада. Министър Караджов увери протестиращите, че безопасността и ремонтите на пътищата зависят от решението на Народното събрание.

Импровизираната среща между протестиращи и депутати от „Продължаваме Промяната“ и председателя на парламента Никола Минчев се състоя в клуба на народния представител в сградата на парламента. На упрека, че възелът с разплащането на парите за ремонтите бил заплетен от ГЕРБ-СДС реагира председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

Пред протестиращите Никола Минчев заяви, че не е запознат с казуса „Витиня“. Ще бъде гласувано решението, каза той във връзка с отложения днес от пленарната зала проект на решение за предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенция „Пътна инфраструктура“ да осъществява дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа.

Христо Иванов, председател на „Демократична България“ се срещна с шофьорите на камиони. Пред тях той каза, че ремонтите на пътищата не зависят само от Народното събрание и заяви подкрепа за проекта на решение. Има някакви проблеми, организационни и политически, които не са свързани с това решение по същество, посочи Иванов. Той добави, че в неделя ще има политически съвет, „на който ще бъдат обсъдени нещата“.

Дариан Десподов от Сдружението на малки и средни превозвачи покани Христо Иванов да се качи на тира. Същата покана той отправи и към депутатите от „Възраждане“.

Министър Гроздан Караджов увери, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) e направило, каквото е могло по въпроса. „Няма нищо, което да спира решението на Народното събрание, освен ако няма някакви политически пазарлъци или други задни мисли“, заяви Караджов.

„Продължаваме Промяната“, БСП и „Демократична България“ гласуваха против решението. Тошко Йорданов, председател на парламентарната група „Има такъв народ“ (ИТН) заяви, че МРРБ е предложило решение, под което са се подписали депутатите от ИТН и „Продължаваме Промяната“. По думите му решението е трябвало да мине тази седмица в парламента. Министър Караджов подготви едно решение, което съгласува с Кирил Петков и началника на кабинета Лена Бориславова. Това решение влезе в парламента, като вносител е Настимир Ананиев, който е председател на въпросната комисия. Всичко вървеше нормално, разбрахме се в четвъртък да влезе в зала, а в сряда да има бюджетна комисия. В сряда в бюджетна комисия по неясни за мен причини, въпреки че не е трудно да се сети човек къде ги стяга чепикът, те не отидоха на бюджетна комисия и провалиха заседанието, посочи Йорданов.

Той заяви, че минаването на проекторешението през пленарната зала, с което да се отпушат ремонтите на пътищата, е било провалено от депутатите от „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и „БСП за България“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Антикорупционната комисия към парламента изслушва Сотир Цацаров

Дани Тренчева

По 120 лв. допълнително ще получат пенсионерите и този месец

Дани Тренчева

Проф. Аргирова пред Кирил Петков: Има опасност България да стане COVID-гето

Дани Тренчева

Стефан Янев: Държавата ще разследва по най-добрия начин трагедията на АМ „Струма“

Дани Тренчева

Прокуратура се самосезира във връзка със съборения тютюнев склад в Пловдив

admin

12 тежки катастрофи и един загинал през изминалото денонощие по пътищата в България

admin

Leave a Comment