13.04.2024
България Политика

Христо Иванов призова двете кандидатури за управител на БНБ да бъдат оттеглени

Христо Иванов призова двете кандидатури за управител на Българската народна банка (БНБ) – на Андрей Гюров и Любомир Каримански, да бъдат оттеглени и разговорът да започне начисто, за да се намери номинация, която да може да обедини управляващото мнозинство и в същото време да се ползва, по възможност, с подкрепата на целия парламент, а не, в името да се направи интрига, противопоставяне на формациите в управляващото мнозинство, обясни пред журналисти председателят на парламентарната група (ПГ) „Демократична България“ (ДБ). Според Иванов това няма как да се случи без двете кандидатури да бъдат оттеглени.

Гюров е издигнат от ПГ „Продължаваме Промяната“, Каримански – от ПГ „Има такъв народ“.

Христо Иванов подчерта, че от страна на ДБ продължават усилията за спокоен, национален, професионален разговор.

Всичко, което казвам, е преди това казано, отговори той дали е запознал с мнението си останалите формации от управляващата коалиция. И изрази надежда останалите партньори да го чуят.

Председателят на ПГ на ДБ смята, че за момента не се върви към разклащане на управлението, но има напрежение. Коалицията е сложна, напрежение ще има, има и в момента, посочи той. Предсказах, припомни Иванов, че ако не се намери достатъчно разумно решение и не се обединим около единна кандидатура, ще има ескалация на напрежението, и това се случва в момента. Аз оставам оптимист, че ще се намери рационално решение, защото не може за един човек, който и да е той, цялата държава да бъде дестабилизирана, управлението да бъде поставено под съмнение.

Трябва да го спрем в името на това, че България е в безпрецедентно тежко положение – икономическо, финансово, по отношение на сигурността, отбеляза политикът. Абсолютно никой не може да си позволи заради един човек, един пост, да дестабилизира страната, категоричен е той.

И добави – „ако не е бащата на финансовата наука, не може всичко да е на всяка цена“. Призивът ми е да се седне на масата за разговори, каза Иванов. Той допуска, че е възможно да има връзка между протестите на шофьорите на камиони и избора на гуверньор на Централната банка.

Според него „не е нормално да се заплашва с есемес, но това е въпрос от компетенцията на МВР“. По-рано днес на брифинг в парламента Каримански съобщи, че е получил заплаха чрез есемес.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

1443 са новите случаи на коронавирус, починали са 86 души

Дани Тренчева

Кирил Петков: Ще направим всичко възможно да не влезем в политически риск

admin

Дневен хороскоп за 26 януари 2022

Дани Тренчева

Арестуваха въоръжен мъж на протеста пред Народното събрание

Дани Тренчева

Вдигат социалната пенсия за старост от 25 декември

Дани Тренчева

София отново осъмна с мръсен въздух

Дани Тренчева

Leave a Comment