22.07.2024
България Политика

Христо Иванов призова двете кандидатури за управител на БНБ да бъдат оттеглени

Христо Иванов призова двете кандидатури за управител на Българската народна банка (БНБ) – на Андрей Гюров и Любомир Каримански, да бъдат оттеглени и разговорът да започне начисто, за да се намери номинация, която да може да обедини управляващото мнозинство и в същото време да се ползва, по възможност, с подкрепата на целия парламент, а не, в името да се направи интрига, противопоставяне на формациите в управляващото мнозинство, обясни пред журналисти председателят на парламентарната група (ПГ) „Демократична България“ (ДБ). Според Иванов това няма как да се случи без двете кандидатури да бъдат оттеглени.

Гюров е издигнат от ПГ „Продължаваме Промяната“, Каримански – от ПГ „Има такъв народ“.

Христо Иванов подчерта, че от страна на ДБ продължават усилията за спокоен, национален, професионален разговор.

Всичко, което казвам, е преди това казано, отговори той дали е запознал с мнението си останалите формации от управляващата коалиция. И изрази надежда останалите партньори да го чуят.

Председателят на ПГ на ДБ смята, че за момента не се върви към разклащане на управлението, но има напрежение. Коалицията е сложна, напрежение ще има, има и в момента, посочи той. Предсказах, припомни Иванов, че ако не се намери достатъчно разумно решение и не се обединим около единна кандидатура, ще има ескалация на напрежението, и това се случва в момента. Аз оставам оптимист, че ще се намери рационално решение, защото не може за един човек, който и да е той, цялата държава да бъде дестабилизирана, управлението да бъде поставено под съмнение.

Трябва да го спрем в името на това, че България е в безпрецедентно тежко положение – икономическо, финансово, по отношение на сигурността, отбеляза политикът. Абсолютно никой не може да си позволи заради един човек, един пост, да дестабилизира страната, категоричен е той.

И добави – „ако не е бащата на финансовата наука, не може всичко да е на всяка цена“. Призивът ми е да се седне на масата за разговори, каза Иванов. Той допуска, че е възможно да има връзка между протестите на шофьорите на камиони и избора на гуверньор на Централната банка.

Според него „не е нормално да се заплашва с есемес, но това е въпрос от компетенцията на МВР“. По-рано днес на брифинг в парламента Каримански съобщи, че е получил заплаха чрез есемес.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Почитаме Св. мъченик Никифор Антиохийски

Дани Тренчева

Украинските бежанци в България са близо 66 000

Очаква се интензивен трафик по пътищата в страната

Дани Тренчева

Пристигащите от страни в червената зона ще влизат у нас само със сертификат

Дани Тренчева

Мъж загина при пожар в село Дивля

Дани Тренчева

МОСВ предупреди за възможно повишаване нивата на язоворите у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment