30.11.2022
България Политика

Промените за облекчаване изграждането на обекти за производство на ел. енергия за собствено потребление, минаха на първо четене

Парламентът прие на първо четене законови промени, които предвиждат облекчаване на режима за изграждане на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници за собствено потребление. „За“ гласуваха 110 народни представители, 32 бяха против и седем се въздържаха. Формациите от управляващата коалиция подкрепиха законопроекта, ДПС и „Възраждане“ – също, но под условие. От ГЕРБ-СДС гласуваха „против“ и „въздържал се“.

Измененията в Закона за енергията от възобновяеми източници са внесени от Владимир Табутов („Продължаваме Промяната“) и депутати от „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

Със законопроекта се предвижда въвеждане на уведомителен режим в случаите, в които се предвижда изграждане на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници за собствено потребление. По този начин ще се даде възможност за ускоряване на процеса за изграждане на такива обекти. С промените се предвижда производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници за собствено потребление, да поемат отговорността произведената енергия да не бъде връщана към електроразпределителната мрежа, с което се спестява необходимостта от осъществяване на процедурата по проучване на условията за присъединяване, се посочва в мотивите.

Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) определи законопроекта като лобистки и поиска да бъде оттеглен. Тя коментира, че не е получила отговор защо точно до пет мегавата мощности ще имат преференциален режим за присъединяване, и отбеляза, че пет мегавата е потреблението на община Видин. Тук определено става въпрос за лобизъм и за прокарване на корпоративни интереси за производство и продажба на електроенергия, коментира Петкова. Според нея това, че в разпоредбата е записано, че ще се подпише една декларация, че няма да връщаш енергия към мрежата, е пълна бутафория.

Виктория Василева („Има такъв народ“) коментира, че не си спомня откога Страстната седмица не е била така наситена с бурни страсти. Тя се съгласи, че някои критики са основателни. Според нея обаче законът е поправим. Този разговор беше проведен в рамките на нашата коалиция, направихме срещи с Министерството на енергетиката и с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, посочи тя. Василева каза, че на всички забележки и притеснения е намерен отговор и ще го видят между първо и второ четене.

Владимир Табутов („Продължаваме Промяната“) обясни, че целта на промените не е да се облекчи режимът за големи централи, а само за собствено ползване в урбанизирани територии. Според него това е много бърза мярка, с която всяко едно предприятие ще може да намали сметките си за електроенергия.

Станислав Анастасов (ДПС) коментира, че законопроектът е насочен по-скоро към тези, които се чудят къде да инвестират. Ние ще ви подкрепим, но под условие, заяви депутатът от ДПС. Анастасов посочи, че това е първият законопроект, който адресира проблемите с енергийната независимост, но поиска той да придобие такъв вид, че да решава проблемите на домакинствата и на малките и средните предприятия, така че да си намалят сметките за ток.

Искра Михайлова („Възраждане“) също каза, че групата на „Възраждане“, макар и с огромни условности, ще подкрепи този законопроект на първо четене, защото се намираме в тежка икономическа ситуация и бизнесът, и домакинствата са изправени пред високи сметки за ток. Тя определи подкрепата като жест на добра воля и изрази надежда управляващите да направят същото по закона за ДДС за намаляване на ставките.

По искане на „Продължаваме Промяната“ беше решено срокът за предложения между първо и второ четене да бъде две седмици. Емил Георгиев от „БСП за България“ обясни, че ще бъде създадена работна група, която да огледа предложенията и законопроектът да влезе за второ четене в изчистен вид.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

„Възраждане” свали знамето на Украйна от сградата на Столична община

admin

ДНСК сезира ВАП за незаконни действия на главния архитект на София

Дани Тренчева

4816 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Над 288 000 семейства получиха помощи за отопление

Дани Тренчева

„Има такъв народ“ и „БСП за България“ се скараха в кулоарите на парламента

admin

КНСБ: 650 лв. е заплата за бедност на фона на растящите разходи

Дани Тренчева

Leave a Comment