28.03.2024
България Политика

Експерт: Решението на ЦИК отне контрола над резултатите от изборите

„Резултатите в протоколите след изборите ще се попълват общо. Гласовете от бюлетините в машинното гласуване и от хартиените бюлетини ще се отчитат с едно общо число в секционния протокол. Това беше прието като решение на заседание на ЦИК вчера. Методиката за преброяване все още не е публикувана и не е приета“.

Това коментира пред bTV Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

„Вчерашното решение беше неочаквано за всички изборни експерти, които се занимават с наблюдение на изборите. Нашият Обществен съвет предложи вариант за секционен протокол преди повече от две седмици. Според него гласовете от машините и гласовете от хартиените бюлетини трябваще да се преброяват и да се вписват на отделни редове, след което да се сумират. Това са различни информационни потоци и е редно да не се смесват“, посочи още тя.

„При отделното преброяване, което все пак е по-логично, означава да се правят различни купчинки. Хартиените бюлетини са в голям формат 80 на 20, а от машинното гласуване са мънички – като контролните разписки. Числата от двете купчинки щяха да се вписват в секционния протокол, такава беше нашата идея. След решението вчера ще има една голяма купчина с големи и малки бюлетини.

Някоя може да падне, да се смеси с друга или да не бъде отчетена. Нямаме възможност за контрол, числата ще бъдат общи. Няма да можем да знаем колко хора са гласували с хартии и колко с машини. Имаме и отчитане на референции. През 2019 г. в изборите за Европейски парламент една от нашите организации установи, че преференциите реално не са били преброени от членовете на СИК. Има гласове, които са изчезнали и не са отчетени“, коментира Цветелина Пенева.

Според нея е възможно на тези избори да нямаме право на избор как да гласуваме, а да се окаже, че можем да гласуваме само с хартиени бюлетини.

Related posts

Тормозът в домашни условия става все по-интензивен

admin

Прогноза за времето

admin

„Демократична България“ внесе проект за изменение в ЗДДС

admin

Кандидатът на „Продължаваме промяната“ опроверга атаките на ГЕРБ за документна измама

Витанов: В края на вълната от Омикрон у нас ще има 1 милион заразени и над 33 000 смъртни случая

Дани Тренчева

Втора мистериозна смърт във фолк триото „Спасителките“

admin

Leave a Comment