23.07.2024
Благоевград България Пулсът на Югозапада Симитли

Отбелязваме Седмица на гората под мотото „Аз обичам гората”

Югозападното държавно предприятие ще отбележи традиционната Седмица на гората с множество прояви в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София, Софийска, Ловешка и Пазарджишка. След двегодишна принудителна пауза поради пандемията от коронавирус тази година празникът ще се проведе в дните от 4-10 април под мотото: „Аз обичам гората”.

Националното откриване на Седмицата на гората ще бъде дадено на 4 април в дворното пространство на Лесотехническия университет в София. Традиционно ще бъдат връчени наградите „Лесовъд на годината“ и „Служител по контрола и опазването на горските територии“ за 2021 година.

На 5 април, от 11.00 часа, в землището на с. Стоб, на територията на „ДГС Рилски манастир”, ще бъде открита възстановената от стопанството туристическа пътека в природна забележителност „Стобски пирамиди” и на изградения информационен и посетителски център. Веднага след това ръководството на ЮЗДП ще даде пресконференция.

Същия ден няколко териториални поделения на предприятието отправят покана към доброволци и към всички, които обичат гората, да се включат в организираните от горските служители кампании – за почистване на замърсени горски територии и залесяване. В „ДГС Петрич” ще чистят „Алеята на здравето“ в Беласица с дължина около 2 км, която е любимо място за разходки през всички сезони на годината. В „ДГС София” очакват доброволци да помогнат в събирането на боклуци покрай автомобилния път над кв. „Симеоново”, преминаващ през горски територии. А в „ДГС Рилски манастир” от почистване се нуждае гората в съседство с рекултивираното депо за битови отпадъци, което е на около 2,5 км от гр. Рила.

На 6 април в землището на с. Локорско, района на „ДГС София” ще се проведе залесяване на горски територии с доброволци на площ от 13,5 дка. Обектът е след изведена санитарна сеч в насаждения, нападнати от корояд. /Лице за контакт: инж. Р. Бялкова – 0887622160/. Същия ден от 9.00 часа в землището на с. Стоб служители на „ДГС Рилски манастир” и природния парк ще залесяват по  екопътека „Стобски пирамиди”.

В Благоевград на 6 април, от 10.00 часа, пред сградата на „ДГС Благоевград” започва безвъзмездно предоставяне на 500 бр. семенищни фиданки за залесяване на граждани. Фиданките са от видовете бяла бреза, червен дъб, обикновен кестен, а от храстите – птиче грозде и люляк.

На 7 април, от 10.00 часа в землището на с. Росоман, района на „ДГС Сливница” ще се проведе залесяване с доброволци на опожарени горски територии на площ от 9 дка. Локация: https://goo.gl/maps/Cg5EqzhVAbQdsPjKA

/Лице за контакт: инж. Биляна Благоева – 0889206782/

Същия ден по същото време на територията на „ДЛС Витошко-Студена” ЮЗДП ще бъде домакин на съвместно събитие на Изпълнителна агенция по горите и Дирекцията на ПП „Витоша” – попълване на горски култури.

В Благоевград на 7 април служители на „ДГС Благоевград” и туристи ветерани от дружество „Айгидик” ще извършат почистване на туристическа пътека по протежението на Сапунджи дере в града.

За първи път Седмицата на гората се чества през 1925 г., когато по инициатива на Дружеството на лесовъдите се провежда Празник на залесяването. Тогава са засадени 420 000 горски фиданки и са посети 20 кг горски семена, а на следващата година те са съответно 3 120 000 броя и 208 кг семена. Целта на тази инициатива е да се обърне внимание на ползите от опазването на горите като незаменим ресурс за живота и здравето на хората. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да се провежда в първата цяла седмица на април.

Програмата с инициативите е публикувана на интернет страницата на ЮЗДП – www.uzdp.bg

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Ограничено е движението по магистрала „Тракия“

admin

Временно движението по пътя Кресна – Симитли в района на Кресна се осъществява в една лента

Дани Тренчева

Икономисти: Увеличението на цените у нас ще продължи

Дани Тренчева

Утре в Благоевград пристигат бюлетините за предстоящите в неделя избори

Дани Тренчева

Здравната вноска за безработните остава без промяна поне до 31 март

Дани Тренчева

МОН обяви кога големите ученици се връщат в клас

Дани Тренчева

Leave a Comment