21.02.2024
България

Надежда Нейнски: Путин използва газов шантаж, сбъдна се най-лошият му сън

Русия не преговаря на пазарен принцип. Путин използва газа като оръжие. Това е газов шантаж. Благодарение на войната в Украйна, Европа си даде сметка колко е зависима. Русия иска да принуди Европа да промени геополитиката си и Москва да участва. Сбъдна се най-лошият сън на Путин, а това е Европа да е консулидирана. Случи се и това, което той не искаше, а именно НАТО да е до границата на Русия. Това заяви Надежда Нейнски, бившият министър на външните работи и бивш посланик на България в Турция, в ефира на Нова телевизия.

„Да, зимата ще е голямо изпитание за солидарността на Европа. Но през юли беше приет извънреден план на ЕС за ситуации без газ от Русия”, обясни Нейнски.

„12 държави в момента имат почти напълно спрени доставки на газ, защото отказват да плащат в рубли. Това е спрян договор от страна на „Газпром”, което показва, че той е ненадежден партньор”, каза още тя.

Според нея Русия ще продължи да използва газа като оръжие, за да принуждава Европа към отстъпки.

Според нея е огромен проблем това, че никога не може да сме сигурни дали един договор ще бъде изпълнен.

Нейнски определи политиката на страната ни по отношение на Русия в последните месеци като „многозначна”.

Тя коментира и посещението на посланик Джим О’Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ.

„Знаете, че имаме стратегическо партньорство. В един период на война има редица заплахи за националната сигурност, а те минават и през Черно море. Много са темите, които могат да обсъждат стратегически партньори каквито сме ние и САЩ”, каза Нейнски.

По отношение на кончината на Михаил Горбачов, тя каза, че той ще остане „символ в историята на отварянето на Русия към нормалния свят, опитите за реформирането на Русия”.

„На практика той постави края на Студената война, заедно със западните лидери. Той донесе надеждата, че Русия може да бъде една европейска нормална страна. В контекста на съвременните събития наследството на Горбачов е тъжен спомен. Русия днес не носи надежда за реформи. Напротив тя дава мрачна картина и заплашва европейската и световна сигурност”, коментира Нейнски.

Related posts

Напускащите украинци през Дуранкулак са много повече от влизащите в страната

admin

Кацаров: Неоснователни са твърденията, че няма по-строги мерки заради предизборната кампания

Дани Тренчева

Зелените сертификати падат, когато има висок брой ваксинирани

Дани Тренчева

Седемнайсет души са ранени в катастрофи в страната през изминалото денонощие

Прогноза за времето 25 февруари 2022

Дани Тренчева

Кметът на Пловдив подава оставка като член на ГЕРБ

admin

Leave a Comment