23.07.2024
Без категория Свят

Немски политици изразиха почит и признателност към Горбачов

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер отдаде почит на последния съветски лидер Михаил Горбачов, починал вчера, като изрази признателността си към неговия решаващ принос за германското обединение и единство, предаде Франс прес.

„С действията си Горбачов показа, че е един голям държавник, притежаващ кураж за отваряне към демокрацията, изграждането на мостове между Изтока и Запада и установяването на мира в Европа“, се казва в изявление на Щайнмайер.

„Тази мечта е в руини сега, разбита от бруталната атака на Русия срещу Украйна“, допълва той.

Михаил Горбачов почина в момент, в който демокрацията  се провали в Русия, отбеляза и германският канцлер Олаф Шолц, предаде Франс прес.

„Той почина в една епоха, в която не само демокрацията се провали в Русия, но в която Русия и руският президент Владимир Путин изкопаха нова пропаст в Европа и подеха една ужасна война срещу една съседна страна, Украйна“, каза Шолц и нарече Горбачов смел реформатор.

Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел също отдаде почит на Горбачов, описвайки го като уникален политик от световна величина, предаде ДПА.

„Дано споменът за неговото историческо постижение да направи възможно преустановяването на руската война срещу Украйна, особено след тези ужасни седмици и месеци“, се казва в изявление, качено на сайта на Меркел.

„Горбачов написа световната история, той показа как един единствен държавник може да промени света за добро“, допълва Меркел.

„Без куражът на Горбачов да реформира СССР мирната революция в Германската демократична република (ГДР) нямаше да бъде също възможна“, добави тя.

„Все още си спомням за страха, който заедно с толкова много хора в ГДР изпитах през 1989 г. дали ще дойдат танкоете, но тогава танкове не дойдоха, никой не стреля“, каза още Меркел.

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок заяви, че в решаващ момент от историята на Германия Горбачов е избрал пътя на мира и разбирателството и следователно е допринесъл за края на Студената война и за обединението на Германия. „Германия ще му бъде вечно признателна за това“, каза дипломат номер едно.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Днес почитаме Св. мъченици Прокъл и Иларий

admin

Прогноза за времето

admin

Изпълнителната агенция по околна среда ще следи на място за качеството на въздуха в района на с. Калотина

admin

„ЕВН България“ предоставя възможност за самоотчитане

admin

Тормозът в домашни условия става все по-интензивен

admin

Задължителен PCR тест за всички пристигащи в Кипър

Дани Тренчева

Leave a Comment