22.04.2024
България Политика

Христо Иванов: Ние среща с БСП ще проведем, но реалните преговори ще преценим дали можем да ги водим

Ако БСП ни поканят на среща, ние среща ще проведем, но реалните преговори ще преценим дали можем да ги водим, едва след като има излъчен кандидат-премиер, което означава, че е намерена формула, която да реши противоречията между „Продължаваме Промяната“ (ПП) и „Има такъв народ“, и вече ще знаем, че мандатът е реално на ПП, т.е. ПП са припознали възможността да потърсят подкрепа за свой кандидат за премиер и ние ще почнем разговорите по съдържание с него или нея. Това коментира председателят на ПГ на „Демократична България“ и лидер на „Да, България“ (ДБ) Христо Иванов пред журналисти в парламента.

„Демократична България“ се състои от три формации, чиито органи все още продължават да си изясняват позицията, посочи той. Вчера „Да, България“ имаше Национален съвет и нашето решение беше да получим мандат за разговори по отношение на възможностите за съставяне на правителство с третия мандат, информира Христо Иванов. Нашият Национален съвет ще вземе окончателно решение, ако и когато има излъчен кандидат за премиер от страна на ПП и видим, че те са се споразумели, че наистина програмата, която беше договорена за първия мандат, остава в сила, намерени са необходимите депутати за мнозинство, посочи той. Иванов коментира, че ако ще се привличат други участници, техните гледни точки трябва да бъдат отразени в програмата.

В отговор на въпрос той призна, че имат проблем с това, че мандатът е на БСП. За нас ще бъде много важно до каква степен третият мандат ще бъде изпълняван като мандат – кризисен, който не е политически, който е колективен, отбеляза Иванов. Той посочи, че Националният съвет на „Да, България“ е бил доста труден, затова отново призова мандатоносителя за максимална неутралност. Колегите от ДСБ и „Зелено движение“ тепърва ще вземат своето решение и тогава ще имаме консолидирано решение на „Демократична България“, добави Иванов.

Помолен да коментира думи на депутата от ПП Радослав Рибарски, че ПП се обединява около Асен Василев за кандидат за премиер, председателят на ПГ на ДБ каза, че нямат никакъв проблем с такова предложение, защото още при първия мандат са го подкрепяли. Той заяви, че ДБ ще подкрепи и Бойко Рашков за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

На въпрос във връзка със запис в изработената управленска програма за подновяване на преговорите с „Газпром“, Христо Иванов призова „да не четем неща между редовете, които не фигурират, и да оставим тези текстове, които са договорени, да бъдат прилагани от Министерски съвет, който да бъде излъчен“. Да не се опитваме в рамките на коалиционните преговори да водим и преговори за доставка на газ, защото няма да стане нито едното, нито другото, апелира той. По думите му, по същия начин стои и въпросът със записа във връзка с експулсирането на руски дипломати. Нека да оставим професионалната дипломация да се занимава с този въпрос, каза той и посочи, че връщане назад по тази тема означава огромно национално унижение, което никой не може да си позволи да направи, каквото и да мисли за това решение.

Попитан кога ще е срещата с БСП, Христо Иванов каза, че чува, че става дума за утре, но от ДБ не са потвърждавали такава среща.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Евгений Дайнов: От избори две в едно губят партиите с твърд и зависим електорат

admin

Рекорден брой новозаразени и починали от COVID-19 у нас

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 1 февруари 2022

Дани Тренчева

Прогнозата на БНБ е, че годишната инфлация ще продължи да се ускорява през 2022 г.

admin

Изтича срокът за смяна на джипи или педиатър

admin

Работник загина във ВМЗ Сопот

admin

Leave a Comment