25.07.2024
Covid-19 България

COVID СИ ОТИВА: Отпадат всички мерки у нас

Противоепидемичните мерки в страната отпадат от четвъртък – 17 ноември.

Това научи DarikNews.bg от Здравното министерство. Действащите COVID мерки са в сила до днес – 16 ноември/сряда. Те включват изискване за носене на предпазни маски за лице в лечебните заведения, в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Изключение се допуска за децата до шестгодишна възраст.

В сила е и изискване за спазване на дистанция от метър и половина, когато има струпване на хора на открити обществени места, както и възможност за организиране на дистанционна работа.

Извършването на всекидневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване също бе сред действащите мерки.

„Решението е взето вчера на консултативен съвет при здравния министър предвид ситуацията и тенденцията в заболеваемостта от коронавирус“, каза проф. Тодор Кантарджиев пред бТВ.

„Това не означава да престанем да си мием ръцете, предупреди професорът. Препоръчително е за възрастните и хронично болните да продължат да използват маски в градския транспорт и на места със струпване на много хора, допълни той.

Причината да продължим да се пазим е зимния сезон и очаквания ръст на респираторните заболявания вече се появи и първи случай на грип у нас.

Related posts

Откриха тялото на 20-годишно момче в канал

admin

Днес отбелязваме Световния ден на водата

admin

Черна статистика

admin

Дни преди 15 септември: 650 лева струва първият учебен ден

admin

Разследват лекар за фиктивни прегледи и фалшиви документи

Дани Тренчева

Депутатите отхвърлиха създаването на временна комисия за противоепидемичните мерки

Дани Тренчева

Leave a Comment