22.02.2024
Covid-19 България

COVID СИ ОТИВА: Отпадат всички мерки у нас

Противоепидемичните мерки в страната отпадат от четвъртък – 17 ноември.

Това научи DarikNews.bg от Здравното министерство. Действащите COVID мерки са в сила до днес – 16 ноември/сряда. Те включват изискване за носене на предпазни маски за лице в лечебните заведения, в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Изключение се допуска за децата до шестгодишна възраст.

В сила е и изискване за спазване на дистанция от метър и половина, когато има струпване на хора на открити обществени места, както и възможност за организиране на дистанционна работа.

Извършването на всекидневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване също бе сред действащите мерки.

„Решението е взето вчера на консултативен съвет при здравния министър предвид ситуацията и тенденцията в заболеваемостта от коронавирус“, каза проф. Тодор Кантарджиев пред бТВ.

„Това не означава да престанем да си мием ръцете, предупреди професорът. Препоръчително е за възрастните и хронично болните да продължат да използват маски в градския транспорт и на места със струпване на много хора, допълни той.

Причината да продължим да се пазим е зимния сезон и очаквания ръст на респираторните заболявания вече се появи и първи случай на грип у нас.

Related posts

Автобус прегази мъж, легнал под него

admin

Издирват 14-годишно момиче

admin

Ивайло Мирчев: С около 20% ще бъдат увеличени пенсиите от 1 юли

70-годишна жена е убита в Шуменско

admin

Наши хотелиери и ресторантьори са готови да осигурят престой и работа на българите от Украйна у нас

Дани Тренчева

Хороскоп за 8 ноември! Напрегнат ден за две зодии

admin

Leave a Comment