01.12.2022
България

Според омбудсмана е справедливо и наложително битовите клиенти на природен газ да получат подкрепа от държавата

Омбудсманът Диана Ковачева отново изпрати писмо до вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и до министъра на енергетиката Александър Николов, в което ги сигнализира, че до институцията продължават да постъпват жалби от граждани по Програмата за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества, които използват като основно гориво природен газ, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

След като в началото на март омбудсманът поиска увеличение на компенсациите за битовите потребители на синьото гориво този път тя информира, че стотици клиенти на топлинна енергия, произведена от природен газ, са изключени неоснователно от Програмата за компенсиране, която предвижда подпомагане с фиксирана сума на един мегаватчас, само защото са клиенти на търговски дружества, които произвеждат топлоенергия чрез общ газов котел в сграда – етажна собственост.

„Поради малките генериращи мощности на тези производители, законодателят им е дал право да работят без да бъдат лицензирани от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Такива дружества са например „Компания за енергиен мениджмънт“ ЕООД (с 1 422 клиенти) и „Термо Плюс“ ООД“, посочва омбудсманът и допълва, че по Закона за енергетиката прилаганите от тях цени за снабдяване с топлинна енергия не подлежат на регулиране от КЕВР.

Диана Ковачева подчертава, че потребителите на енергия от малки газови котли не са защитени от мораториума върху регулираните цени на електрическата енергия, топлинната енергия и питейната вода, приет от 47-ото Народно събрание, но остават и извън обхвата на приложение на Програмата за компенсиране.

Затова омбудсманът настоява за допълнение на Програмата за компенсиране, одобрена с РМС № 31/2022 г. и изменена с РМС № 93/2022 г., за да бъдат равнопоставени всички битови клиенти, които използват топлинна енергия от основно гориво природен газ.

„Смятам за справедливо и наложително битовите клиенти на топлинна енергия от природен газ, доставена от малки производители, да получат подкрепа от държавата във връзка с екстремно високите цени на горивото, със задна дата – от м. декември 2021 г.“, заключва общественият защитник.

Related posts

Хванаха неправоспособен и дрогиран тийнейджър в Нови пазар

admin

Рашков: Открити са десетки нарушения, свързани с подвижните урни

Дани Тренчева

Комитова: Докладът за състоянието на АМ „Струма“ е готов

Дани Тренчева

Полицаи от Дупница заловиха избягал затворник

admin

Започват масови проверки в МВР за алкохол и наркотици

admin

Проф. Радка Аргирова: Ваксините осигуряват защита и срещу новия подвариант на Омикрон ВА.2

Leave a Comment