25.04.2024
България Политика

Безредици в парламента: БСП и „Възраждане“ се сблъскаха за въглищните централи

След свадата между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ във вторник (15 ноември) по темата за затварянето на въглищните централи и БСП, и „Възраждане“ стигнаха до остър сблъсък в пленарна зала по темата, заради който председателят на Народното събрание Вежди Рашидов беше принуден да прекъсне заседанието и да обяви почивка. От БСП се почувстваха обидени от думите на депутата от „Възраждане“ Искра Михайлова, че социалистите не са се отзовали на покана от проруската формация за среща с хора от въглищните региони на България. Това доведе до реакция от страна на бившия социален министър Георги Гьоков, последвана от обидни реплики от страна на зам.-председателя на Народното събрание от „Възраждане“ Цончо Ганев.

Всичко започна с декларация от името на „Възраждане“, в която от партията в тон с атаките на ГЕРБ обвиниха „Продължаваме промяната“ в лъжа и заявиха, че закриването на въглищните мощности по същество е „икономическо убийство на Старозагоркия регион“. Михайлова обяви, че от партията преди няколко дни били поканили всички депутати от Старозагорския район да присъстват на дискусия със синдикатите и хората от региона по темата, но никой не се бил отзовал. При тези ѝ думи от залата се чу провикване „лъжа“.

След края декларацията Георги Гьоков от БСП взе думата за лично обяснение, макар че по правилник депутатите нямат право да правят реплики на декларации. Гьоков каза, че изреченото от Михайлова било лъжа и той никога не бил получавал такава покана. „Възраждане“ се опитват да уцелят една тема, няма как тя да се приватизира от една партия“, каза Гьоков.

Изявлението му провокира пък зам.-председателя на парламента от „Възраждане“ Цончо Ганев, който се обърна към Гьоков с думите, че „на неговата преклонна възраст няма техническа възможност да си преглежда имейлите, но ще е хубаво да има елементарна технологична грамотност, защото друга няма“, и добави, че БСП работи в посока закриване на тецовете.

Това от своя страна провокира председателя на Народното събрание Вежди Рашидов да призове депутатите да не се обиждат на години и стаж.

 

По-важното е човек да е умен отколкото нито стар, нито млад, а доста глупав.

 


Вежди Рашидов,

председател на 48-мото Народно събрание

След Ганев и енергийният експерт от БСП Драгомир Стойнев взе думата като обяви, че „Възраждане“ сега откриват топлата вода и коментират въпроси, по които партии с опит работят от години. Той даде за пример взетото през 2020 г. решение по предложение на левицата, което задължава Министерския съвет да „предприеме всички необходими мерки за недопускане прекратяване функционирането или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи. По думите му това решение не е било отменяно и продължава да действа. „Това е истината, а вие продължавайте да лъжете“, каза Стойнев, с което предизвика Цончо Ганев да поиска процедура по начина на водене, от което пък депутатът Иван Ченчев се възмути и и стана от мястото си, за да поиска от председателя да вземе думата на Ганев. Това доведе до струпване на депутати около трибуната, което пък принуди Рашидов да обяви 15 мин. почивка заради безредици в залата.

След почивката обаче от „Възраждане“ все пак настояха да направят лично обяснение и размахаха лист, на който са написани имейлите на депутатите, които били поканени на срещата. „Тези депутати от Старозагорския регион са избрали да не дойдат, само че, когато откажеш, трябва от трибуната да си признаеш, че си отказал да не дойдеш“, каза Цончо Ганев и обвини всички поканени депутати, че са се скрили от синдикатите.

Гьоков от своя страна му отвърна, че ако са искали да поканят някой народен представител, са щели да дойдат лично при него, а не да изпращат имейли. „И ние сме правили срещи, и ние сме защитавали хората, не обсебвайте темата, всички сме заинтересовани от нея. Не правете плашила от останалите парламентарни групи“, призова той.

Спорът щеше да продължи безкрайно, тъй като и Искра Михайлова пожела да се включи в спора, но Вежди Рашидов отказа да ѝ даде думата.

„Няма да позволя да се карате в парламента, няма да позволя това безобразно поведение. Не е мястото да бъдете арогантни един към друг. Няма да ви дам думата, точка.“

 

Related posts

КПКОНПИ влезе в община Стара Загора

Дани Тренчева

Арестуваха мъж за убийството на 9 кучета

admin

2681 са новозаразените с коронавирус у нас

Дани Тренчева

КПКОНПИ разследва за конфликт на интереси министъра на транспорта и негов заместник

Дани Тренчева

Кирил Петков: Прокуратурата в България не работи, Гешев за мен е абсолютно компрометиран

admin

6 278 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през изминалото денонощие

Дани Тренчева

Leave a Comment